EU- och handelsminister Ann Linde (S) kommenterar Trumps tullutspel om stålimporten. Foto: SVT

Handelsminister Ann Linde: Trumps besked kan vara början på ett handelskrig

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges EU- och handelsminister, Ann Linde (S), vänder sig starkt emot Trumps besked om en amerikansk tullavgift för importerat stål. Hon menar att det är emot WTO-reglerna och att det kommer kräva motåtgärder från EU.

– Frågan är om detta är så illa att det kan leda till ett handelskrig, säger Linde i Aktuellt.

När Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) gästade SVT:s Aktuellt talade hon om att det finns två motåtgärder man kan ta till som svar på Trumps besked om nya tullavgifter.

Det första är att slå tillbaka mot USA:s export, genom att till exempel sätta in tullar mot någon vara som är viktig för amerikanerna. Som exempel tar hon upp de tullar som EU tidigare har satt in på Harley Davidson-motorcyklar.

Ett nytt handelskrig inte omöjligt

En andra motåtgärd är att EU tillsammans kan komma att sätta upp skyddstullar mot det överflödiga stål som var tänkt att säljas till USA, men som nu kommer att hamna i EU på grund av Trumps besked. Sådana diskussioner inleddes redan i tisdags, säger Ann Linde.

Hon menar att det inte är omöjligt att beskedet kan leda till ett nytt handelskrig.

– Det är ju väldigt starka ord. Men frågan är om det inte är så illa att Trumps åtgärder kan leda till precis det. Och det är väldigt illa. Man borde sköta sådant här genom förhandlingar och dialog, säger Ann Linde.

Bryter mot internationella handelsregler

Medan Trump länge har sagt att handeln med EU varit orättvis och att denna tullavgift endast är ett sätt för USA att skydda sig, tycker Ann Linde att detta är ett brott WTO-avtalen.

– Det handlar ju om att man ska följa WTO-regler om tullnivåer. Nu sätter man in kraftiga tullavgifter och då blir det en obalans i själva handeln, som man har kommit överens om i världshandelsorganisationen.

Dialog är första steget

Linde lyfter vikten av en konstruktiv dialog mellan de olika parterna.

– Det gynnar ingen – allra minst Sverige som är så beroende av export och fri handel. Nu måste vi se vad alla andra länder tar till för åtgärder, säger Ann Linde i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.