Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl Smitterberg,kommunikationschef på äldreförvaltningen, om de havererade trygghetslarmen. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trygghetslarmen havererade – äldreförvaltning går upp i förstärkningsläge

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetslarmen i Stockholm har drabbats av omfattande störningar – och äldreförvaltningen har nu gått upp i förstärkningsläge. I ett internt mejl beskriver äldredirektören Patric Rylander det allvarliga läget: ”kommer att få stora konsekvenser för hela förvaltningen under lång tid”.

En rad allvarliga incidenter har drabbat trygghetslarmen i Stockholm de senaste månaderna. I december rapporterade SVT om att 2 000 trygghetslarm tappat kontakten med Stockholms trygghetsjour under åtta timmar – och att 41 personer larma utan att få svar.  

– Det kommer krackelera inom en snar framtid, sa en anställd då. 

Nu har nya störningar gjort läget allt mer kritiskt. I ett internt mejl skriver Stockholms stads äldredirektör Patric Rylander att han tagit beslut om att ”äldreförvaltningen går upp i något som kan beskrivas som förstärkningsläge”.

– Vi behöver verkligen se över våra arbetssätt och rutiner. Vi hade problem i höstas och vi har problem nu, det handlar om tilliten till trygghetslarmen, säger Carl Smitterberg, kommunikationschef på äldreförvaltningen.

”Det är allvarligt”

De senaste problemen började fredagen den 28 januari när analoga trygghetslarm drabbades av driftstörningar. Enligt äldreförvaltningen handlade det om ett fel hos telefonoperatören som resulterade i att totalt 1 500 kunder tappade kontakten.

– Det innebar att den som larmade inte kom fram och att vi inte fick in larm. Det är allvarligt.

En av de drabbade var Gunnars mamma i 80-årsåldern som slog sig blodig och förgäves försökte nå larmcentralen. SVT har även pratat med anställda på Stockholms trygghetsjour som är kritiska mot ledningen och menar att problemen varit kända under en längre tid.

– Vi behöver ha bättre teknik och rutiner men också vara tydligare i hur man gör om något inte skulle fungera. Jag har förståelse för att man känner tveksamhet och det här är något vi verkligen behöver jobba med, säger Carl Smitterberg.

Problem på flera håll i landet

Kan anhöriga och personer som har trygghetslarm känna sig säkra att komma fram om de trycker på larmknappen?

– Det är det som är meningen med trygghetslarm, men det kan inträffa fel. Vi svarar på väldigt många samtal varje dygn och så här långa avbrott som den gångna veckan är ovanligt.

Den senaste veckan har det varit stora problem med trygghetslarm på flera håll i landet. Så sent som i helgen gjorde en driftstörning att över 1 000 larm slogs ut i bland annat Umeå och Övertorneå.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet