Foto: SVT Design, Eva EliassonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Rödgröna partier störst i tung mätning

Uppdaterad
Publicerad
De rödgröna partierna blir störst med 49,8 procent av stödet i SCB:s stora väljarundersökning. Regeringspartierna får 39,7 procent.

– Den största slutsatsen man kan dra är att väljaropinionen är väldigt stabil. De rödgrönas relativt kraftiga överläge håller i sig och det är svårt att se några opinionsvindar som blåser i alliansens riktning, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna tappar i jämfört med mätningen i maj. Det gör även Folkpartiet.  Minskningen för partierna är säkerställda.

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna ökar.  För C, KD och SD är ökningen säkerställda – däremot inte för V och MP.

Jämfört med mätningen i maj klättrar nu KD över riksdagsspärren med knapp marginal och får 4,1 procent. En ökning med 0,5 procentenheter.

Socialdemokraterna får 34,3 procent,  Moderaterna 25,5, Centern 4,7, Kristdemokraterna 4,1, Sverigedemokraterna 9,3, Miljöpartiet 8,8, Vänsterpartiet 6,7 och Folkpartiet 5,4 procent.

Sverigedemokraterna noterar statistiskt säkerställda nettovinster från Moderaterna på 0,4 procent och 0,5 procent från gruppen ”vet ej”.

Kamp om väljarna i mitten

Socialdemokraterna tappar 0,4 procent till Sverigedemokraterna samtidigt som man vinner 1,9 procent från Moderaterna, 1,0 från Folkpartiet, 0,6 från Centern, 0,5 från Miljöpartiet och 0,3 från Kristdemokraterna.

– Det intressanta är att det är en kamp i mitten mellan väljare, som både moderater och socialdemokrater slåss om, säger Margit Silberstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator.

– I förra valet fick Moderaterna många väljare från Socialdemokraterna. Nu har de tagit tillbaka 1,9 procent av väljarna. Det är här som striden står.

Centerpartiet tar framför allt väljare från Kristdemokraterna. Folkpartiet tappar framför allt till Socialdemokraterna, 1,0 procent, samt 0,3 procent till Miljöpartiet och lika mycket till Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet noterar en vinst på 0,2 procent från Miljöpartiet.

SCB:s urval omfattade 9.081 röstberättigade personer. Av dessa svarade 5.267, vilket ger ett bortfall på 42,0 procent.

Det är ändå ett betydligt större urval än i andra undersökningar vilket gör att denna väger tyngre än alla andra.

– Den har prickat rätt i alla år utom i det förra valet. Då kunde man inte fånga in en stor förändring som skedde våren 2010, säger Silberstein.

Genomförs två gånger om året

Den görs även under en längre mätperiod, en månad. Eller som SCB uttrycker det: ”Statistiskt vetenskapliga metoder och urvalets storlek garanterar hög kvalitet i de redovisade skattningarna”.

Frånsett frågan om vilket parti man skulle ha röstat på om det vore val i dag, ingår även frågor om inställningen till EU och EMU/euron. Resultatet av EU- och euro-frågorna redovisas om en vecka.

Partisympatiundersökningen genomförs två gånger per år, i maj och november, sedan 1972.

Mätningen i siffror

Visa

Första siffran visar partisympatierna i dag. Andra siffran visar valresultatet 2010. Tredje siffran visar SCB:s mätning från i maj.

C: 4,7 proc, 6,6 proc, 4,2 proc

FP:5,4,  7,1, 6,0

M: 25,5, 30,1, 26,9

KD: 4,1, 5,6, 3,6

S: 34,3, 30,7, 35,6

V: 6,7, 5,6, 6,4

MP: 8,8, 7,3, 8,5

SD: 9,3, 5,7, 7,7

Alliansen:  39,7, 49,4, 40,7

Rödgröna: 49,8, 43,6, 50,5

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SCB:s partiundersökning

Mer i ämnet