Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tunga möten i veckan för Sveriges Natoprocess

Publicerad

Under veckan kommer flera tunga möten att hållas för Sveriges Natoprocess. I dag träffar en ungersk delegation talman Andreas Norlén och en grupp svenska riksdagsledamöter för att diskutera landets ratificeringsprocess. Samtidigt väntas samtalen med Turkiet återupptas.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg anländer i dag till Stockholm för att delta vid EU:s informella försvarsministermöte som äger rum på onsdagen.

Innan dess ska han, i dag tisdag, träffa statsminister Ulf Kristersson (M) och ett antal inbjudna partiledare för att svara på frågor om Sveriges anslutningsprocess till Nato. Endast de partier som är positivt inställda till en svensk Natoanslutning har bjudits in, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer därför inte att närvara.

”Vill ha respekt”

Under tisdagen möter också talman Andreas Norlén, samt ett antal riksdagsledamöter, en ungersk delegation i Stockholm för att diskutera den ungerska ratificeringen av Sveriges Natoansökan. Ungern, tillsammans med Turkiet, är det enda Natoland som ännu inte har ratificerat Sverige och Finland och i mars ska Ungern besluta om de båda medlemskapen ska godkännas eller inte.

– Vi vill ha respekt. Både Sverige och Finland har kritiserat Ungern för bristande rättsstatsprinciper, säger en av de ungerska deltagarna till TT.

Sverige och Finland möter Turkiet

På torsdag planeras även samtalen med Turkiet att återupptas. Då möter den svenska chefsförhandlaren Oscar Stenström och hans finska och turkiska motsvarigheter i Bryssel för att stämma av hur de tre länderna lever upp till avtalet som parterna skrev under i Madrid.

Inget avgörande beslut väntas dock.

– Jag tror det är bra att man har mötena. Men jag tror inte att det nämnvärt kommer att ändra processen, säger Calle Håkansson, statsvetare vid Utrikespolitiska institutet till Morgonstudion.

Samma dag går regeringen även vidare med ett nytt lagförslag om terroristbekämpning som då lämnas över till riksdagen, trots lagrådets kritik. Planen är att lagen ska börja gälla 1 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.