Två av tre kommuner vill kunna ta över verksamheten när Arbetsförmedlingen drar ner, det visar en enkät SVT har gjort. Foto: TT

Två av tre kommuner vill kunna ta över Arbetsförmedlingens verksamhet

Publicerad

Två av tre kommuner vill kunna ta över verksamheten när Arbetsförmedlingen drar ner, det visar en enkät SVT har gjort. 4 av 10 kommuner i enkäten tror inte att det finns någon annan anordnare som vill ta hand om arbetsmarknadsinsatser i deras kommun.

Det finns en oro i många av kommunerna över den neddragning som Arbetsförmedlingen planerar runtom i landet. SVT har gjort en enkät där vi frågar kommunerna hur de påverkas av planerna.

I går kunde vi berätta att 8 kommuner av 10 räknar med att få högre kostnader, antingen för egna arbetsmarknadsinsatser eller för ökat försörjningsstöd. 8 av 10 kommuner menar också att man redan idag utför uppgifter som man tycker egentligen är Arbetsförmedlingens jobb. Det kan handla till exempel om coachning och matchning av arbetslösa.

Anordnare ska kunna ta över

I framtiden är det tänkt att fristående aktörer ska stå för matchning och rustning av arbetssökande, det innebär att privata eller idéburna anordnare ska kunna ta över och sköta stora delar av det som Arbetsförmedlingen gör i dag.

Men 4 av 10 kommuner i vår enkät tror inte att det finns någon privat anordnare som vill ta över i deras kommun. Var tredje kommun är osäker på om det finns någon som vill ta över efter Arbetsförmedlingen.

Härnösand: Vill rusta människor

2 av 3 kommuner i enkäten svarar att de själva vill kunna ta över och sköta uppgifterna på samma sätt som en privat anordnare hade kunnat göra. Många menar att man redan i dag får göra egna arbetsmarknadsinsatser och att man på det här sättet åtminstone skulle få betalt för det.

En av dessa kommuner är Härnösand. Arbetslösheten är hög, och Arbetsförmedlingen väntas dra in sitt kontor med ett 40-tal anställda.

– Vi ser att vi redan i dag försöker rusta de människor som står längst ifrån arbetsmarknaden, och att också gå in som en aktiv part i det och få pengar för det vore intressant. Inte ur ett ekonomiskt perspektiv utan för att vi är bra, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

Tror du att kommunen kommer att få lägga mer pengar på arbetsmarknadsinsatser efter att det dras ner?

– Ja. Det är antingen där eller på försörjningsstödet man kommer att se det. Då föredrar vi att människor kommer i sysselsättning.

”Halverad styrka – redan i dag”

Issam Sassi är arbetsmarknadschef i Härnösands kommun, han menar att varslet i Arbetsförmedlingen redan har effekt.

– Ja vi kommer att bli påverkade, och vi är redan påverkade. Vi har haft ett kanonsamarbete med Arbetsförmedlingen, men personer har sökt sig vidare eftersom de har blivit varslade. Det är halverad styrka. Redan i dag, trots att halva personalstyrkan finns kvar, får vi inte beslut i rätt tid och det blir långa vägar för att komma fram. Vem blir drabbad? Det är individen som har behov av det här samarbetet, säger han.

Än finns det dock inga klara besked från regeringen om ifall kommunerna kommer att få ta över som anordnare. Arbetsmarknadsdepartementet uppger för SVT att man vill undersöka vidare hur kommunerna kan medverka i utförandet, och att man återkommer kring hur.

Arbetsförmedlingen har varslat 4 500 personer, en tredjedel av personalstyrkan på 13 500 anställda och 430 konsulter. 1 800 personer har hittills sagts upp. Man planerar att stänga 132 av dagens 242 lokalkontor, det slutgiltiga beslutet väntas komma i september.

Fakta:

SVT har gjort en enkät med kommunerna om hur de påverkas av Arbetsförmedlingens planerade neddragningar.

Enkäten är gjord 24 april till 16 maj. Svarsfrekvensen är 51 procent, eller 148 av 290 kommuner.

Fråga: Anser ni att kommunen idag i någon utsträckning sköter arbetsuppgifter som egentligen är Arbetsförmedlingens?

Ja: 82,8 procent

Nej: 9,7 procent

Vet ej: 7,6 procent

Fråga: När Arbetsförmedlingen drar ner, tror ni det kommer att medföra extra kostnader för kommunen?

Ja: 81,5 procent

Nej: 7,5 procent

Vet ej: 11 procent

Fråga: Bedömer ni att det finns privata anordnare som kan och vill ta över Arbetsförmedlingens uppgifter i er kommun?

Ja: 23,3 procent

Nej: 41,1 procent

Vet ej: 35,6 procent

Fråga: Vill er kommun kunna fungera som utförare åt Arbetsförmedlingen, alltså kunna utföra arbetsmarknadsåtgärder åt AF på samma sätt som privata aktörer i dag?

Ja: 66,4 procent

Nej: 15,1 procent

Vet ej: 18,5 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.