Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, om det misstänkta spionerna. Foto: TT/SVT

Två bröder åtalas för grovt spioneri

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder åtalas för grovt spioneri mot Sverige, för Rysslands räkning. En av bröderna var toppchef på en svensk myndighet när han greps i fjol och han har tidigare arbetat på både Säpo och Försvarsmakten. De misstänkta brotten ska ha pågått under 10 års tid, fram till så sent som förra hösten.

– Vi påstår att de här båda personerna gått GRU, den ryska militära underrättelsetjänsten, till handa, säger åklagaren Mats Ljungqvist till SVT.

Bröderna misstänks för grovt spioneri under perioden 28 september 2011-20 september 2021, enligt åtalet. Den ene mannen åtalas också för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Säkerhetspolisen har under en längre tid bedrivit en förundersökning mot en misstänkt spion. En insider, en mullvad inom Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Misstanken har varit att den okända personen har gått främmande makt till handa, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Spionbröderna

Åklagaren säger att det har varit en svårutredd brottslighet, men att förundersökningen har lett fram till att de två svenska medborgarna greps, anhölls och nu åtalas.

– Vi påstår att de här båda personerna gått GRU, den ryska militära underrättelsetjänsten, till handa. Vi påstår att den här brottsligheten är riktad mot Sveriges underrättelse- och säkerhetstjänster, säger Ljungqvist.

”Gått Ryssland tillhanda”

Bröderna har suttit häktade i över ett år. De är födda i Iran men har vuxit upp i Uppsala där de än i dag är folkbokförda. Enligt stämningsansökan har männen ”gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”.

Den äldre brodern, en man i 40-årsåldern, var högt uppsatt chef inom en statlig myndighet när han greps i september förra året. Han har tidigare arbetat på både Säpo och Försvarsmaktens underättelse- och säkerhetstjänst, Must. Enligt uppgifter till DN har han även tjänstgjort vid KSI, Kontoret för särskild inhämtning. Det är Sveriges kanske hemligaste underrättelseorgan, och ett av uppdragen är att rekrytera källor och avhoppare från andra länders underrättelsetjänster.

Mannen ska enligt åtalet ha inhämtat uppgifter inom ramen för anställningar inom Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, vilket är skälet till att gärningen bedöms som grov. Enligt förundersökningen har hanterat större kontanta belopp i dollar, och dolt pengarnas ursprung.

Nekar till brott

Den yngre brodern, som är i 30-årsåldern, ska enligt åtalet ha deltagit i planeringen och bland annat skött kontakterna med Ryssland och GRU och tagit emot ersättning. I februari avslöjade SVT att även han har arbetat på Säpo, enligt uppgifter från flera av varandra oberoende källor.

Båda männen nekar till brott.

– Det tillbakavisas med bestämdhet att något felaktigt eller brottsligt skulle ha skett, han har genomgående efter bästa förmåga försökt lösa svåra uppgifter på bästa tänkbara sätt, skriver Anton Strand, den äldre broderns försvarsadvokat.

Se hela SVT Nyheters sändning om åtalet här.

Vet du mer om detta? Tipsa gärna SVT:s grävande reportrar genom att klicka här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av händelseförloppet som ledde fram till åtalet mot bröderna i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet