Tvingas jobba heltid – trots att de är permitterade

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens krispaket ska rädda jobb. Men vittnesmål beskriver hur företag utnyttjar systemet – och permitterar personalen trots att arbetsbördan är densamma.

– Vi är permitterade till 40 procent, men vi jobbar minst 100 procent. Det är inte rimligt att utnyttja systemet, säger en anställd inom pr-branschen till SVT Nyheter.

Coronautbrottet gör att många företag blöder ekonomiskt. För att försöka motverka uppsägningar och konkurser har regeringen beslutat om krisåtgärder för miljarder.

Däribland korttidspermitteringar, som innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid samtidigt som staten täcker en stor del av kostnaden.

Coronapandemin

”Utnyttjar systemet”

Men enligt vittnesmål till SVT Nyheter finns det företag som utnyttjar det statliga stödet.

– Min upplevelse är att ledningen anser att det är bra ekonomiskt att permittera personalen, men arbetsbelastningen är densamma. De utnyttjar systemet, säger en anställd på en kommunikationsbyrå.

Hon vill, precis som flera andra personer som SVT har pratat med, vara anonym eftersom hon är rädd att förlora jobbet om hon uttalar sig offentligt.

– Ledningen har sagt att ”om ni söker nya jobb nu så överger ni oss andra”, det är mycket skuldbeläggande.

Fackförbund bekräftar

SVT har varit i kontakt med totalt fem fackförbund, med medlemmar i olika branscher, som bekräftar bilden.

– Vi får signaler från medlemmar om arbetsgivare som säger att de ska söka stöd för korttidsarbete men ändå kräver att de jobbar 100 procent. Det handlar ofta om företag som är oseriösa och inte har kollektivavtal, säger Mikael Andersson som är förhandlingschef på fackförbundet Akavia.

Även Handels har blivit kontaktad av medlemmar.

– I vissa fall har cheferna varit väldigt öppna och sagt att de förväntar sig att personalen ska jobba 100 procent. Man utnyttjar medarbetarnas lojalitet för att ta del av skattemedel, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels.

Specialstyrka inkallad

Signalerna har även nått regeringen.

– Vi får larmrapporter från visselblåsare om att företag tänker att man ska utnyttja det här på ett otillbörligt sätt. Det är helt oacceptabelt. Det här är till för att rädda företag i en djup kris, inte för bedragare, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Därför har Skatteverket lånat ut 100 handläggare som är experter på fusk och som ska granska att regelverket efterföljs.

Från och med tisdag, då företagen kan börja ansöka om stödet, ska specialstyrkan hjälpa Tillväxtverket i granskningsarbetet.

– Det är också viktigt att alla som hör talas om fusk ringer och larmar till Tillväxtverket eller facken, säger Magdalena Andersson.

Om fusket visar sig vara omfattande kan reglerna bli hårdare, enligt finansministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet