När förhören med de tilltalade inleddes i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt nekade samtliga till att ha deltagit i gärningen. Foto: Anders Molin

Tystnad från de åtalade i kidnappningsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Tystnaden var total när förhören med de åtalade i kidnappningsmålet av en svensk rappartist inleddes i rätten på tisdagen.

Tillbakadragna utsagor varvades med fragmenterade svar och fraser som: ”inga kommentarer”, ”det är inte jag på bild” och ”jag vill bara prata om mig själv”.

– Jag konfronterade honom. Det var angående en tjej, säger en av de tilltalade som syns på en av utpressningsbilderna på artisten.

På tisdagen fortsatte rättegången i det uppmärksammade kidnappningsmålet av en känd svensk artist i april förra året.

Totalt 14 personer står åtalade för inblandning, varav rapparen Yasin Mahamoud misstänks ha anstiftat och planerat ett första kidnappningsförsök som aldrig blev av.

När förhören med de tilltalade inleddes i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt nekade samtliga till att ha deltagit i gärningen.

– Jag kommer inte svara på några frågor och jag förnekar brott, säger en av dem vid åklagarens utfrågning.

”Jag konfronterade honom”

En av de åtalade berättar att han och den målsägande artisten tidigare har haft en dispyt om en tjej. I åklagarens bevisning syns han på bild tillsammans med artisten i lägenheten i Vårberg vid det aktuella kidsnappningstillfället.

Han säger att han åkte till bostaden för att han fick veta att artisten befann sig där men förnekar inblandning.

– Jag konfronterade honom. Det var angående en tjej, ganska onödigt, säger han och upprepar vidare ”Jag använder min rätt att inte kommentera det” på flera av frågorna rörande andra inblandade.

”Han var vid gott skick”

En annan av de åtalade rapparna, som kontrollerades i en stoppad bil där även artisten befann sig, berättar att han åkt till Vårberg för att köpa hasch den aktuella kvällen. I samband med det ska han ha träffat en bekant och fått skjuts tillbaka mot stan.

– Han var vid gott skick, han satt i bilen, säger han om artisten.

På frågor om övriga personer upprepar han: ”Det kommer jag inte kommentera”.

”Jag har inte planerat något”

I en del av åklagarens stödbevisning kopplas gärningspersonerna ihop med diverse klädmärken och andra attribut för att knyta dem till enchrochatmaterialet.

Flera av de åtalade menar att plaggen är vanligt förekommande i deras umgängeskretsar och därför kan tillhöra vem som helst.

Den som pekas ut för att ha planerat och beordrat  kidnappningen förnekar också brott.

– Jag har inte planerat något, jag har inte beordrat något, jag har inte försökt utpressa någon och jag har inte heller skickat någon bomb, säger han i rätten.

På åklagarens påstående om att han står bakom ett av användarnamnen i encrochat svara han:

– Jag är inte den som har skrivit de här meddelandena.

Förhören fortsätter på torsdag med bland annat de grammisnominerade rappartisterna Yasin Mahamoud och Haval Kahlil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.