Foto: TT

Här är bildbevisen på kränkningen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt försvaret har Sverige säkra bevis för att det skedde en undervattenskränkning i Stockholms skärgård i oktober. Bland annat finns tydliga foton på ett spår i havsbotten som tros komma från en u-båt.

– Försvarsmakten kan bekräfta att en mindre ubåt kränkt svenska vatten, säger ÖB Sverker Göranson på den presskonferens där Försvarsmakten presenterade sin analys av den militära operationen.

Enligt honom är den ofrånkomliga slutsatsen av den analys som gjorts av underrättelseoperationen i Stockholms skärgård att Sverige har utsatts för en grov och oacceptabel kränkning av främmande makt.

Insatsen i Stockholms skärgård

Kan vara flera farkoster

– Detta är givetvis mycket allvarligt, och jag skulle inte göra detta konstaterande om jag inte var helt säker. Den avgörande observationen är gjord av Försvarsmaktens egna sensorer. Observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån, bekräftad ubåt,  och är avgörande för konstaterandet att en kränkning faktiskt har ägt rum. 

– Det är en mindre ubåt men det kan vara flera mindre farkoster, säger ÖB.

ÖB meddelar dock att analysen inte kan fastställa inkräktarens nationalitet och att övriga uppgifter kring kränkningen omfattas av mycket hög sekretess och är kvalificerat hemliga.

Tre exempel

Utöver den avgörande observationen har ett antal andra observationer gjorts, som bedöms ha den näst högsta trovärdighetsgraden i det system militären använder, enligt ÖB Sverker Göranson, som gav tre exempel på dessa observationer.

Först visade han den bild som spridits i media, och som nu analyserats.

– Det vita skum som omgärdar fakosten är inte vågsvall utan ett fenomen som uppstår då vatten trycks ut genom ventilerna i toppen på en ubåt, säger ÖB.

Som andra exempel visade han ett sonarfoto på ett spår i botten.

– Under operationen får en av våra korvetter en kraftig indikation på en av fartygets sensorer och vid den undersökning som följer så syns ett bottenspår som är nytt, säger Göranson.

Fullt klarlagt

Utöver bilderna så har försvaret också analyserat uppgifter från en bofast i skärgården som från en höjd sett sig se en undervattenskropp.

– Genom höjdskillnaden går det att se detaljer som är mycjet speciella. Vid analys av våra egna sensorer konstateras ett eko i det aktuella området. Liknande observationer görs av flera i skärgården, av varandra oberoende och trovärdiga källor.

– Tillsammans med ytterligare observationer och den bekräftade ubåten ger det oss ett mönster, säger Göranson, som konstaterar att det är fullt klarlagt att främmande makt har kränkt svenskt vatten och att allvaret är uppenbart.

Statsministern: Oacceptabelt

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och statsminister Stefan Löfven (S) betonar allvaret i det inträffade.

– Att säkra sitt lands gränser tillhör en regerings absolut främsta uppgifter. Vi vet inte vem som ligger bakom men det är fullkomligt oaccepabelt – vi ska inte ha någon underrättelseverksamhet i våra vatten. Vi kommer att stärka vår förmåga att upptäcka och identifiera de som är ute i olagliga ärenden och vi kräver naturligtvis att Sveriges gränser respekteras, säger Stefan Löfven.

Säkerhetspolitiskt råd

Ett säkerhetspolitiskt råd ska nu inrättas i statsrådsberedningen, meddelar Stefan Löfven, och nämner en rad oroshärdar av skilda slag på olika håll i världen som rådet ska samla in information kring. Statsministern kommer själv att leda rådets arbete.

Stefan Löfven understryker även att försvaret har rätt att angripa en inkräktare med skarpa vapeninsatser.

– Vi kommer att försvara vår territoriella integritet med alla tillgängliga medel, säger Löfven.

Samtidigt slår statsministern fast att det inte föreligger något akut hot mot Sveriges säkerhet.

Medveten öppenhet

Regeringen har medvetet valt att så öppet som möjligt, med tanke på försvarssekretessen, redovisa slutsatserna av Försvarsmaktens rapport. Det uppger försvarsminister Peter Hultqvist.

– Den ökade övnings- och underrättelseverksamheten i vårt närområde understryker vikten av att stärka svensk militär förmåga. Det som nu inträffat stärker också bilden av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i vårt närområde.  

– En motståndare ska aldrig kunna räkna med att uppträda ostört på svenskt territorium, säger Hultqvist.

Han framhåller att försvarets operativa förmåga ska stärkas.

Lööf: ”Vi är informerade”

På presskonferensen meddelade statsministern att företrädare för alla riksdagspartier ska informeras fortlöpande.

– Vi partiledare har blivit informerade, jag var på Rosenbad i morse, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf till SVT. 

Det hör inte till vanligheterna att Sverige kan visa upp säkra bevis på främmande undervattensverksamhet. Det har faktiskt bara skett en gång tidigare, om man bortser från den sovjetiska ubåt som i oktober 1981 gick på grund utanför Karlskrona.

1983 kom ubåtskommissionen, ledd av förre utrikes- och försvarsministern Sven Andersson, fram till att ubåtar från Sovjetunionen opererat i Stockholms skärgård. Bevisen bestod av ”optiska observationer”, bottenspår och hydrofonljud. Kommissionens bedömning ledde till att den dåvarande regeringen överlämnade en diplomatisk protest till Sovjetunionen.

Största operationen sedan kalla kriget

Det var efter tips om ”främmande undervattensverksamhet” i Stockholms skärgård som försvaret den 17 oktober inledde den största operationen i Sverige sedan Kalla kriget.

Trots att fartyg, helikoptrar, markpersonal, dykare och sannolikt även ubåtar deltog i sökandet så avslutades insatsen en vecka senare utan att någon farkost hittades.

Fakta

Försvarsmaktens rapport

Försvarsmakten kan nu bekräfta att en ubåt kränkt svensk territorium. Det visar analysresultatet av den underrättelseoperation som pågick i Stockholms skärgård i oktober, skriver försvaret på sin hemsida.

Fakta: Massiv insats efter tips

  • Fredagen den 17 oktober offentliggjorde Försvarsmakten att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet satts i gång i Stockholms skärgård, sedan ”en sagesperson” lämnat mycket ”trovärdiga uppgifter”.
  • Nästa dag utökades insatsen med ytterligare fartyg. Svenska Dagbladet skrev att mycket tyder på att en skadad eller saknad rysk undervattensfarkost finns i skärgården.
  • Den 19:e oktober släppte försvaret en bild på vad som antogs vara en främmande ubåt. Försvaret uppgav också att ytterligare två likande observationer fanns.
  • Veckan efter meddelade försvaret att operationen i Stockholms skärgård skulle gå in i en ”ny fas”. Operationen skulle lösas med de resurser som fanns tillgängliga.
  • Den 24:e oktober avslutades insatsen i Stockholms skärgård, ”De som kränkt våra vatten har lämnat” sa insatschefen Anders Grenstad.

Ubåtsjakterna i Sverige

  • När en sovjetisk ubåt upptäcks vid Utö 1980 blir det den egentliga inledningen till den så kallade ubåtskrisen.
  • Den 28 oktober 1981 går sovjetiska ubåten U 137 på grund utanför Karlskrona, en händelse som gav eko över hela världen.
  • I oktober 1982 inleds Hårsfjärdsincidenten och ett par veckors intensiv men fruktlös ubåtsjakt.
  • Maj 1983, ubåtsjakt i Sundsvall.
  • Augusti 1983, misstänkt ubåt i Karlskronaområdet.
  • Februari 1984, misstänkt ubåt samt främmande dykare i Karlskronaområdet.
  • Juni 1988, misstänkt ubåt angrips med sjunkbomber vid Hävringe.
  • Hösten 1992, misstänkt ubåt angrips med torped som är nära att i stället sänka den svenska korvett som avfyrade den.
  • Hundratals andra observationer görs och många klassas som kränkningar. Iakttagelserna ebbar ut kring mitten av 1990-talet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet