Foto: Scanpix

UD har fått träffa svenskarna på Estelle

Uppdaterad
Publicerad

Personal från ambassaden i Tel Aviv har fått träffa svenskarna från Ship to Gaza under ett kort möte.

Ship to Gazas skepp Estelle fördes av den israeliska militären till hamnstaden Ashdod i Israel sent på lördagskvällen, svensk tid. UD begärde då att få träffa svenskarna ”så snart som möjligt”, men fick nej på sin begäran.

Först ett par timmar senare, när svenskarna transporterats till staden Holon, fick ambassaden träffa dem under ett mycket kort möte.

Ship to Gaza

Mats Samuelsson på UD:s pressjour vill inte gå in på detaljer kring vad som framkom på mötet förrän man har summerat vad som har hänt.

– Men svenskarna uppger att de mår efter omständigheterna bra, säger han till SVT Nyheter.

– De har behandlats hårdhänt men korrekt, säger Ship to Gazas mediesamordnare Mikael Löfgren till SVT Nyheter.

”De använde elpistoler”

Tre israeliska medborgare som var ombord på båten har fått tuffare behandling, enligt Mikael Löfgren. De fick handfängsel och fotfängsel och sitter fortfarande fängslade i Ashdod.

En israelisk aktivist ombord på båten ska ha ringt sin mamma från fängelset i Ashdod och berättat att militären använt elpistoler när de kom ombord på båten.

–De blev skjutna med elpistoler i ben och armar. Det är fruktansvärt, sade hans mamma enligt israelisk press.

Även Ship to Gaza nämner händelsen i ett pressmeddelande.

Enligt israelisk militär skedde bordandet ”lugnt och utan våld.”

Har ombetts skriva på dokument

Övriga svenskar har förflyttats till ett fängelse där de har fått ett dokument som de har ombetts att skriva på. Exakt vad det innehåller vet inte Mikael Löfgren.

– Men om det liknar de tidigare dokumenten kommer det att vara ett erkännande om att de har tagit sig in i Israel illegalt. Det har de kollektivt bestämt sig för att inte skriva på, säger han.

Svenskarna kan nu hållas fängslade i upp till 72 timmar i väntan på rättsliga åtgärder.

Detta har hänt

Ship to Gazas skepp Estelle var omkring 30 sjömil från Gaza när man omringades av israeliska militärbåtar vid 10.15-tiden på lördagen.

Israelisk militär förde skeppet till den israeliska hamnstaden Ashdod dit man anlände sent på lördagskvällen.

Flera svenskar finns ombord på båten, bland annat konstnären Dror Feiler, riksdagsledamoten Sven Britton (S) och Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap.

Ship to Gaza har gjort två tidigare försök att leverera varor till Gaza. Vid första försöket 2010 dödades nio aktivister när Israel bordade ett skepp utanför Gaza.

(SVT/TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ship to Gaza

Mer i ämnet