Utrikesdepartementet. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

UD kallar upp Rysslands ambassadör efter Aleksej Navalnyjs död

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet har kallat upp Rysslands ambassadör för att markera gällande oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död.

”EU måste agera mot det politiska förtrycket i Ryssland. Detta är särskilt angeläget mot bakgrund av att Aleksej Navalnyj den 16 februari avlidit i rysk fångenskap”, säger utrikesminister Tobias Billström (M) på måndagen.

Regeringen har också lagt ett förslag på EU:s utrikesministermöte om att införa fler sanktioner mot individer i Ryssland och mot den interna repressionen i landet.

Aleksej Navalnyj död

En sådan sanktionsregim skulle ge ytterligare möjligheter att agera mot ryska regeringsföreträdare och myndighetspersoner som är delaktiga i kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt UD.

Fler länder, däribland Norge, Finland, Tyskland, Spanien, Nederländerna och de baltiska länderna har kallat upp de ryska ambassadörerna.

Putinkritikerns död omges av en rad frågetecken. Anhöriga har fortfarande inte fått se hans kropp. I ryska statliga medier har uppgifterna kring Navalnyjs död varierat – bland annat har blodpropp och plötslig hjärtdöd angetts som dödsorsaker.

Beskedet att oppositionspolitikern och Kremlkritikern Aleksej Navalnyj avlidit kom i fredags. Vid sin död var 47-åringen fängslad i en straffkoloni i norra Ryssland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Än är mycket oklart när det gäller Aleksej Navalnyjs död – här är alla turer i dödsbeskedet från Ryssland. Foto: Russian Federal Penitentiary Service/TT/AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aleksej Navalnyj död

Mer i ämnet