Utrikesminister Margot Wallström (S) i sitt tjänsterum i Arvfurstens palats den 16 maj 2019. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

UD om USA:s tomma ambassadörspost: ”Vi har inga åsikter om processen”

Publicerad

För första gången kommenterar Utrikesdepartementet att USA inte har haft en ambassadör i Sverige sedan Trump tillträdde som president för 28 månader sedan.
– En ambassadör har större tyngd liksom bättre tillgång till presidentens öra, meddelar UD:s Rasmus Eljanskog.

Det är historiskt att USA inte har haft en ambassadör i Sverige på flera år. Det har inte inträffat under hela 1900- och 2000-talet, enligt ambassadörlistan som SVT Nyheter gått igenom.

– En regelrätt ambassadör, med kongressen i ryggen har större tyngd liksom bättre tillgång till presidentens öra än en tillförordnad. Hen tenderar därmed att med större frihetsgrader kunna representera sitt land, uppger UD:s presskommunikatör Rasmus Eljanskog.

Tre tillfälliga chefer

Det är 28 månader sedan USA:s ambassadör togs hem från Sverige.  Ambassaden har nyligen fått sin tredje tillfällige chef – chargé d’affaires.

– Vi har inga åsikter om processen för tillsättning av amerikansk ambassadör i Sverige. Däremot ser vi fram emot att välkomna näste ambassadör när denne bekräftats av kongressen, meddelar Rasmus Eljanskog.

Miljardär nominerad

I oktober 2018 nominerade Trump miljardären och Paypal-grundaren Ken Howery som ny ambassadör. Han finns på Forbes lista över världens mest förmögna.

UD uppger att det är osäkert när kongressen kommer att göra den slutgiltiga omröstningen om Ken Howery. 

– Samarbetet med chargén har som sagt fungerat utmärkt och frånvaron av en ambassadör har inte haft några praktiska konsekvenser för kontakten mellan ambassaden och Regeringskansliet, uppger Rasmus Eljanskog.

Transatlantiska länken

Nyligen besökte utrikesminister Margot Wallström (S) USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Washington där hon bland annat diskuterade säkerhetsläget i Sveriges närområde. Så sent som i januari 2019 betonades återigen den ”transatlantiska länken” i regeringsförklaringen av statsminister Stefan Löfven (S).

Den senaste gången ambassadörsposten var tom var mellan ambassadörerna Mark Francis Brzezinski och Azita Raji. Den perioden varade i drygt åtta månader under president Barack Obama.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer