Sveriges ambassadör i Kina Anna Lindstedt. Foto: Leif R Jansson / TT

UD: Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt har agerat fel i fallet Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet skärper nu tonen i synen på Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt. Ambassadören har kallats hem för en intern utredning om hur hon agerat i fallet med den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter. Men redan nu konstaterar UD att hon agerat felaktigt.

Anna Lindstedt har fått kritik för att hon ordnat ett möte mellan dottern till den fängslade bokförläggaren Gui Minhai och några kinesiska affärsmän. Dottern hävdar att hon utsattes för påtryckningar.

Ser allvarligt på uppgifterna

UD bekräftar att myndigheten ser mycket allvarligt på uppgifterna om hot och påtryckningar. Patric Nilsson, chef på UD:s presstjänst, säger till SVT Nyheter att man har hört ambassadörens version och menar att hon har agerat felaktigt.

– Hon har inte informerat UD, det är orsaken till att vi säger att hon har agerat felaktigt. I övrigt vill vi fortsätta att utreda och vill inte föregripa slutsatserna i den utredningen, säger han och fortsätter:

– Det finns en anledning till att vi kallar hem ambassadören och fortsätter en internutredning, det finns en anledning till att vi tillsatt en tillförordnad ambassadör i Peking.

Ingen på UD vill på torsdagen kommentera om utrikesminister Margot Wallström själv har haft någon kontakt med Anna Lindstedt, men UD bekräftar att ambassadören nu är i Stockholm och att det förekommit flera kontakter på olika nivåer.

Kräver avsked

På onsdagen krävde vänsterledaren Jonas Sjöstedt i SVT:s Aktuellt att ambassadören skulle avskedas för sitt agerande mot förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui.

Även Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark menar att de uppgifter som framkommit är mycket allvarliga.

Säpo inleder förundersökning

Under torsdagen bekräftade Säkerhetspolisen att de inlett en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, utan att gå in på detaljer om det gäller det hemliga mötet om Gui Minhai.

– Jag kan inte bekräfta vad förundersökningen gäller eller vem det handlar om. Det jag kan konstatera är att det har inletts en förundersökning med den brottsrubriceringen och att den leds av en åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säpo.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Anna Lindstedt som avstår från att kommentera ”så länge utredning pågår.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.