Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tony Ingesson, biträdande universitetslektor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, säger att det är svårt att veta vad misstankarna mot paret rör. Foto: Johan Dernelius/SVT

Underrättelseexperten: Allvarligt att de haft tillgång till två myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Ett par, en man och en kvinna, häktades på fredagen misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Det allvarligaste skulle jag säga är att det är två personer som haft tillgång till två olika myndigheter, skadeverkan kan bli stor, säger Tony Ingesson, forskare i underrättelseanalys.

Det var på tisdagen som Säkerhetspolisen grep paret i en gryningsräd. Mannen är officer med hög rang och jobbar nu med försvarsfrågor på en annan myndighet. Kvinnan jobbar på Försvarets radioanstalt. Kvinnan bestrider häktningsyrkandena och mannen förnekar brott.

– Han förnekar, och det väldigt bestämt. Vi delar inte beslutet och anser att det finns skäl att överklaga och få det prövat av hovrätten, säger försvarsadvokaten Thomas Olsson till SVT Nyheter efter förhandlingen.

Kan skada Sveriges säkerhet

Tony Ingesson, biträdande universitetslektor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, säger att det är svårt att veta vad misstankarna mot paret rör.

– Men det låter som att de hanterat hemlig information på sätt man absolut inte ska göra.

Ingesson förklarar att skillnaden mellan obehörig befattning med hemlig uppgift och spioneri är att man i det första brottet inte haft som syfte att lämna över informationen till främmande makt.

– Ibland rubriceras det som detta inledningsvis när man inte har tillräckliga bevis för spioneri, ibland ändras brottsrubriceringen senare och blir spioneri istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.