Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
A-traktorer får gå högst 30 kilometer i timmen. Men vid en poliskontroll i våras var 80 procent av fordonen manipulerade. Foto: Polisen

Ungdomar manipulerar A-traktorer – och kör ifrån polisen

Uppdaterad
Publicerad

Unga pojkar och flickor manipulerar sina A-traktorer för att lura polisen. SVT:s kartläggning vittnar om vansinnesfärder i långt över 100 kilometer i timmen – som i flera fall slutat i allvarliga olyckor.

– Trimmade A-traktorer är förenat med livsfara, säger polisen Anders Wetterström.

En 17-årig pojke och en 16-årig flicka omkom när en A-traktor frontalkrockade med en lastbil i förra veckan. Orsaken till olyckan, som inträffade utanför Grästorp, är fortfarande oklar men enligt polisen ska A-traktorn ha kommit över på fel sida av vägen.

Olyckorna med A-traktorer har mer än fördubblats de senaste fem åren och debatten om trafiksäkerhet och skärpta regler är intensiv.

SVT Nyheter granskar

”Omfattande problem”

SVT har gått igenom domar från det senaste året där minderåriga förare av A-traktorer har dömts för trafikfarliga brott. Totalt handlar det om 45 domar. En A-traktor får köra högst 30 kilometer i timmen – men i majoriteten av fallen har fordonen trimmats för att kunna köra betydligt snabbare.

– Vi har ett omfattande problem. I våras när vi kontrollerade A-traktorer så var närmare 80 procent av dem otillåtet ändrade, säger Anders Wetterström, trafikansvarig Polisen Norrmalm Stockholm.

• Falköping, augusti 2021. Den trimmade A-traktorn körde i 180 kilometer i timmen för att fly polisen. Vansinnesfärden pågick i nästan en timme innan den slutade i diket. Bakom ratten satt en 16-årig pojke som i slutet av förra året dömdes för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning, straffet blev ungdomstjänst.

• Timrå, juli 2021. Flickan körde A-traktorn i cirka 90 kilometer i timmen när hon tappade kontrollen i en snäv kurva och kraschade. Föraren och de tre passagerarna skadades, varav en allvarligt. Den då 17-åriga flickan hade druckit alkohol och dömdes för bland annat grovt vållande till kroppsskada och rattfylleri, straffet blev ungdomsvård.

• Luleå, november 2021. A-traktorn ska ha kört i närmare 170 kilometer i timmen i vinterväglag när fordonet fick sladd. Den 16-åriga föraren tappade kontrollen och de voltade av vägen. En av passagerarna fick bland annat blödningar i lungan. Föraren dömdes i våras för vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och olovlig körning, straffet blev dagsböter.

”Livsfarliga situationer”

Antalet A-traktorer har ökat kraftigt i Sverige efter att Transportstyrelsen ändrade reglerna 2020 och gjorde det enklare att bygga om en vanlig bil till en A-traktor. I samband med det har även antalet trimmade fordon på vägarna ökat, enligt polisen.

– Det är förstås livsfarliga situationer. Det handlar om ungdomar som har ett mopedkort i grunden och som hamnar i situationer de inte kan hantera eftersom de inte har mognaden eller erfarenheten som krävs, säger Anders Wetterström.

Transportstyrelsen håller just nu på med en utredning om nya krav för A-traktorer som ska presenteras den 1 november. Det handlar bland annat om problemen med trimmade fordon men också om hastighet, utbildning och bältesanvändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet