Foto: TT

Ungsvenskarna nytt SD-förbund

Uppdaterad
Publicerad

Ungsvenskarna SDU är namnet på Sverigedemokraternas nya ungdomsförbund. Namnet är taget från Moderata ungdomsförbundet (MUF).

MUF kallade sig Ungsvenskarna under 1930- och 1940-talen och hade samma symbol – Engelbrektsbågen – som SDU nu använder.

– Jag tror att MUF kan ha problem med det. Men det blir en del snack om det här och det är positivt för vår del, säger Tobias Andersson, ordförande för nya SDU.

Striden i SD

Andersson kallar namnstölden en ”historisk anekdot” – nuvarande Moderaterna startade Ungsvenskarna efter att ha brutit med sitt ungdomsförbund som dragits mot nazismen medan SD nyligen bröt med sitt ungdomsförbund efter att det gått emot partiet.

MUF-ordföranden Rasmus Törnblom reagerar starkt på beskedet att SDU tagit MUF:s gamla namn.

”Moderata ungdomsförbundet bildades under namnet Ungsvenskarna för 81 år sedan som en kraftig motreaktion mot rasism, nazism, intolerans och kollektivism. Så det är historielöst att som sverigedemokrat göra anspråk på just det namnet”, säger han i en kommentar.

MUF ska nu undersöka om SDU har rätt att ta namnet.

”Först och främst tar vi tar strid mot Sverigedemokraternas idéer, oavsett vad de heter. Men vi tittar givetvis på förutsättningarna att juridiskt ifrågasätta detta”, säger Rasmus Törnblom.

Orsaken till det nya namnet är att moderpartiet SD bröt med ungdomsförbundet SDU i september sedan Jessica Ohlson valts till ny ordförande för ungdomsförbundet. SD svarade på valet av Ohlson genom att utesluta henne och andra ledande SDU:are från moderpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet