Utrikesminister Ann Linde om brevet från Kreml: ”Vi kommer även att samråda om hanteringen”. Foto: TT

Uppgift: Sverige svarar på ryskt kravbrev

Uppdaterad
Publicerad

EU och Nato har enats om ett samordnat svar på de kravbrev som Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skickat till Sverige, Finland och andra OSSE-länder, enligt källor till Ekot.

I brevet frågar Lavrov hur länderna ställer sig till den tidigare uppgörelsen om att inget land ska stärka sin säkerhet på ett annat lands bekostnad. Detta anser Ryssland att Nato gör genom att ta in östeuropeiska länder som nya medlemmar.

Väst delar inte synen, utan framhåller att Natos utvidgning österut inte hotar Rysslands säkerhet. I svaren, som enligt Ekot snart ska överlämnas till Ryssland, manar Nato och EU till fortsatt dialog.

Kontentan i svaren är att EU och Nato är beredda att prata med Ryssland, men inte att rucka på rådande säkerhetsordning, rapporterar radion.

Svaren följer efter flera dagars diskussioner och syftar bland annat till att visa att väst står enade gentemot Ryssland.

Svenska UD vill inte lämna någon kommentar i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.