Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Rawa Majid har avskärmat sig från sina forna allierade”. Hör SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu om uppgifter kring att gängledaren vill fly Turkiet i klippet ovan. Foto: SVT

Uppgifter: Gängledaren Rawa Majid försöker lämna Turkiet – med nytt förfalskat pass

Uppdaterad
Publicerad

Rawa Majid riskerar att bli av med sitt turkiska medborgarskap. Nu håller sig gängledaren gömd i Turkiet och försöker lämna landet – med ett förfalskat italienskt pass. Det enligt uppgifter till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har tagit del av en bild som enligt uppgifter ska vara ett nytt falskt italienskt pass som Rawa Majid planerar att använda för att kunna lämna Turkiet. I passet anges ett italienskt namn och att passet är utfärdat 2021 – men enligt SVT Nyheters uppgifter är passet nytt.

Hör SVT:s Turkietkorrespondent som tagit del av domstolshandlingarna som kan leda till att Rawa Majid blir av med sitt turkiska medborgarskap. Foto: SVT

Kan få indraget medborgarskap

En pågående rättsprocess i Turkiet om urkundsförfalskning kan sluta med att Rawa Majid får indraget medborgarskap. Domstolen i den turkiska kuststaden Bodrum har hunnit hålla två förhandlingar och nästa förhandling i rättegången är planerad i november. Men enligt SVT:s uppgifter håller sig nu Rawa Majid gömd i Turkiet och försöker lämna landet.

– Det brinner under fötterna på Rawa Majid, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén i Aktuellt.

Internationellt efterlyst

Rawa Majid, som också kallas ”Kurdiska räven”, är internationellt efterlyst för flera brott men har genom sitt turkiska medborgarskap hittills kunnat hålla sig undan rättvisan.

– Helt klart är att han med det turkiska medborgarskapet fått skydd från att utlämnas till Sverige. Den garantin försvinner om han förlorar sitt turkiska medborgarskap. Man tror också att han haft beskydd från högre ort i Turkiet och att den här rättegången ens pågår är ett tecken på att han kanske inte är helt trygg i Turkiet, säger Tomas Thorén.

Rawa Majids position i den kriminella världen beskrivs nu som alltmer isolerad och utsatt. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har många kriminella tröttat på våldseskaleringen och tycker att den senaste utvecklingen med en lång rad mord gått över alla gränser, och Rawa Majid uppges nu omge sig med med ”säkerhetspersonal” för att skydda sig själv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora skulder och allierade som vänt sig emot honom – Rawa Majid, också kallad ”Kurdiska räven”, befinner sig i en utsatt situation, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.