Göran Lambertz stämmer staten för oskyldigt frihetsberövande. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Lambertz stämmer staten på en miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lambertz anser att han häktades på felaktiga grunder och nu vill han stämma staten. Enligt stämningsansökan, som SVT tagit del av, vill han ha en miljon kronor i ersättning. Han anmälde även målsägaren – men det lades ner direkt.

Det var igår, tisdag, som toppjuristen Göran Lambertz meddelade att han skickat in en stämningsansökan om oskyldigt frihetsberövande till Stockholms tingsrätt.

Utredningen lades ned

Lambertz anser att han behandlats felaktigt av rättsväsendet i samband med att han häktades misstänkt för att ha våldtagit en ung kvinna under julhelgen.

Lambertz släpptes från häktet på tisdagen och ärendet har lagts ned eftersom det enligt åklagaren saknas tillräckliga bevis för att väcka åtal.

Vill ha en miljon kronor

SVT har tagit del av stämningsansökan där det framgår att Göran Lambertz begär en miljon kronor i ersättning från staten.

”Jag ansöker om stämning mot staten genom justitiekanslern och yrkar att staten ska förpliktas att till mig utge en miljon (1 000 000) kr jämte ränta från dagen för delgivning av stämning till dess betalning sker”, skriver Lambertz och fortsätter:

”Skadan består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar.”

Vill använda pengarna i Dawit Isaak-mål

Göran Lambertz skriver att skadan som han anser sig ha åsamkats sannolikt är lägre än de en miljon kronor som han begär, men att han yrkar ett högt belopp eftersom staten inte ska kunna ”komma undan en rättegång”.

Lambertz skriver att de pengar som han kommer att få av staten ska användas för att driva ett juridiskt mål åt den fängslade Dawit Isaaks familj.

Stämningsansökan har ännu inte inkommit till Stockholms tingsrätt.

Anmälde kvinnan – men ärendet lades ned

Göran Lambertz har tidigare anmält den unga kvinnan för falsk tillvitelse, vilket är detsamma som falsk anklagelse. Men ärendet lades ned samtidigt som åklagaren beslutade att inte väcka åtal i våldtäktsutredningen, bekräftar kammaråklagare Annika Bokefors för SVT.

Annika Bokefors har inte gått att nå för en kommentar, men enligt åklagarmyndighetens presstjänst lades ärendet ner eftersom brott inte kunde styrkas. Åklagaren har alltså inte ansett att kvinnan skulle kunna fällas för att ha lämnat in en anmälan som bestått av falska anklagelser.

– På samma vis som jag inte kunde styrka att brott har begåtts mot henne så är jag av uppfattningen att jag inte kan styrka att kvinnan har gjort något brottsligt, säger Annika Bokefors i ett uttalande till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.