Uppgifter: Lagförslag förbereds – kan stoppa verksamheter i strid med klimatmålen

Publicerad

Sveriges lagar gör det omöjligt för svenska staten att gå in och stoppa den omdiskuterade Preem-utbyggnaden i Lysekil. Enligt uppgifter till SVT förbereder nu miljödepartementet ett direktiv till en lagändring som ger regeringen rätt att lagpröva verksamheter som strider mot svenska klimatmål – och som kan komma att stoppa Preem-bygget.

Om Preem får tillåtelse att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil kan verksamheten bli Sveriges största utsläppare.

Planerna har upprört både flera miljöorganisationer, boende i närområdet och näringslivsprofilen och AB Volvos tidigare ordförande Finn Johnsson.

Men med den nuvarande miljölagstiftningen kan regeringen inget göra.

Krävs lagändring

För att stoppa bygget krävs det att svensk miljölagstiftning görs om, uppger Klimatpolitiska rådet.

I sin årsrapport från 2019 rekommenderar rådet att Sverige ”inför lagstiftning som ger regeringen rätt att pröva etablering av verksamheter som motverkar möjligheterna att uppnå de nationella klimatmålen”.

Något som tycks kunna bli verklighet, enligt uppgifter till SVT.

– Enligt uppgifter så förbereder miljödepartementet just nu direktiv för att kunna ändra den här lagen, säger SVT:s kommentator Erika Bjerström i Aktuellt.

”Det kommer att bli ändringar”

– Det kommer att bli ändringar i miljölagstiftningen.

Direktiven fanns enligt Bjerström som en del av Januariavtalet med den ganska allmänna formuleringen: ”All relevant lagstiftning ses över så att det klimatpolitiska ramverket får genomslag (Utredning tillsätts under 2019).”

– Det innebär då i klartext att om man ändrar lagen skulle regeringen få rätt att lagpröva verksamheter som strider mot de svenska nationella klimatmålen, säger hon.

Kan påverka Preems bygge

Eftersom det kommer ta flera år innan Preem hinner få alla nödvändiga tillstånd kan en eventuell lagändring komma att stoppa utbyggnaden i Lysekil.

– Det kommer också vissa signaler om att Preem kan tänka om av ekonomiska skäl. Preems beräkningar på hur lönsamt det skulle vara att omvandla bunkerolja till diesel är flera år gamla, säger Erika Bjerström.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer