Foto: TT

Uppgifter: Mordvapnet är hittat

Uppdaterad
Publicerad

Palmeutredningen som presenteras på onsdag väntas skriva historia. Enligt uppgift ska mordvapnet har hittats och regeringen ska redan ha informerats om saken, erfar Aftonbladet.

Justitiedepartementet har informerats om händelseutvecklingen och det huvudsakliga innehållet som ligger till grund för åklagarens beslut, erfar Aftonbladet genom källkontakter.

Den socialdemokratiske debattören Daniel Suhonen uppger för tidningen att utredningen har säkrat ett vapen, uppgifter han också delger SVT Nyheter.

– Det är mordvapnet man kommer att presentera, säger Suhonen, och hänvisar till ”en trovärdig källa” han vanligtvis har kontakt med.

– Det är en bevisning som man anser skulle hålla hela vägen till en rättegång.

Daniel Suhonen ska ha nåtts av uppgifterna för en vecka sedan.

Utlovat teknisk bevisning

För SVT:s reporter Karin Fagerlund, som rapporterat om utredningsarbetet för Veckans brott, är uppgifterna ingen överraskning.

– Det här har vi trott hela tiden, vi har fått indikationer på det men har inte kunnat bekräfta det till hundra procent.

Chefsåklagare Krister Petersson har för Veckans brott tidigare utlovat teknisk bevisning. Palmegruppen har provskjutit två vapen de senaste åren – vapen som högst sannolikt kommer från en numera avliden vapensamlares samling, en person som var nära vän med Skandiamannen.

Provsvaren för vapnen kom i februari 2018. Ägarna har inte fått tillbaka de vapen som lokaliserats, vilket skulle kunna tyda på att det kan röra sig om något av dessa.

SVT Nyheter har sökt Åklagarmyndigheten, som inte vill uttala sig före onsdagens presskonferens, och regeringen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.