Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi fick väldigt många utredningar kring dödligt våld” – Anders Sundin, utredningsledare på grova brott, vittnar om utvecklingen kring våld och kriminella aktiviteter i Sundsvall de senaste åren. Foto: Per Leandersson

Uppgifter: Pojkarna torterades i timmar – lämnades att dö

Uppdaterad
Publicerad

Pojkarna skulle mörda på uppdrag av ett kriminellt nätverk, enligt polisens misstankar. Men måltavlorna hann före. Pojkarna torterades i timmar och lämnades döende i ett villaområde i Sundsvall. Inom kort väntas åtal mot de misstänkta kidnapparna – men även mot pojkarna. 

En kväll i juli knackade det på dörren till en villa i Sundsvall. Synen som mötte villaägarna var två blodiga och svårt skadade pojkar. Med hjälp av handdukar lyckades man stoppa pojkarna från att förblöda.  

Polisen misstänker att pojkarna, 16 respektive 14 år gamla, hade rest till Sundsvall för ett morduppdrag i ett pågående gängkrig. 

Men det gick inte som planerat. Polisens teori är att måltavlorna istället kidnappade pojkarna.  

Brändes med cigaretter 

Enligt SVT:s uppgifter ska pojkarna ha förts till flera olika platser under flera timmar och blivit utsatta för grovt tortyrliknande våld. De ska bland annat ha bränts med cigaretter, blivit slagna och huggits med kniv.  

Väl på sjukhuset valde man att söva de båda pojkarna, på grund av omfattningen på deras skador.   

I samband med händelsen spärrades platser runt om i Sundsvall av för spårsäkring. Polisen dök i Sidsjön i närheten av villan där pojkarna sökte hjälp. Några dagar senare hittades en revolver i samma skogsområde av en boende som var på promenad med sitt barn, enligt SVT:s uppgifter.   

– Det var en revolver i ett hölster, allt låg i en påse, säger en uppgiftslämnare.   

Polisen vill inte kommentera huruvida vapnet är kopplat till ärendet.  

Mordförsök och människorov 

Totalt sju personer misstänks för bland annat försök till mord efter händelsen vid Sidsjön. Fyra personer är misstänkta för bland annat förberedelse till mord, bland annat de två pojkarna som skadades vid Sidsjön.

– Det är betydligt fler personer inblandade i den här utredningen än vad vi brukar ha. De här komplexa ärendena ställer höga krav på polismyndigheten, säger Anders Sundin, utredningsledare på grova brott vid polisen i Västernorrland.  

Advokat Max Eriksson försvarar 16-åringen:

– Det enda jag kan säga är det som är officiellt, nämligen att min klient har förnekat förberedelse till mord men han har erkänt grovt vapenbrott, säger advokat Max Eriksson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag begränsas i min rätt att försvara”- Jakob Lindgren är advokat för en av de misstänkta 21-åringarna och menar att yppandeförbudet i rättsfallet hindrar honom från att göra sitt jobb. Foto: Per Leandersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.