Kommunals avgående ordförande Annelie Nordström och sparkade kassören Anders Bergström. Foto: TT Arkiv

Uppgifter: Sparkade kassören misstänkt för fler brott

Uppdaterad
Publicerad

Lägenhetskontrakt utan kötid, vidlyftig representation med rikliga inslag av alkohol, övernattningar på förbundets semesteranläggningar utan att betala för sig. Kassören Anders Bergström var den som främst fick klä skott för oegentligheterna inom fackförbundet Kommunal. Nu utreds han av åklagare, misstänkt för brott.

Åklagare har inlett en förundersökning mot Kommunals sparkade kassör Anders Bergström, det skriver Aftonbladet. Anders Bergström semestrade privat på Kommunals konferensanläggning Marholmen i Stockholms skärgård utan att betala för sig.

Trolöshet mot huvudman

Polisen bekräftar för tidningen att det finns två anmälningar mot Anders Bergström gällande trolöshet mot huvudman.

– Utredningen är i ett inledande skede, nu ska vi titta närmare på vad som har hänt, vilka belopp det handlar om och så vidare, säger kammaråklagare Malin Arentoft, till tidningen.

Ingen är än så länge delgiven misstanke om brott, men det finns en utpekad person, säger Arentoft.

Brottet trolöshet mot huvudman innebär att en person missbrukar sin förtroendeställning. Åklagaren utreder också om det har serverats alkohol utan tillstånd på kommunals tidigare lyxkrog Metropol Palais. Enligt Expressen misstänks Anders Bergström sedan tidigare även för givande av muta.

Avslöjanden om alkohol

Anders Bergström, som också var tredje vice ordförande i Kommunal, fick sparken i januari efter avslöjanden om bland annat Kommunals olönsamma restaurangverksamhet, extremt dyra krognotor i samband med representation samt en fest för de anställda på förbundskontoret där notan hamnade på 300.000 kronor. En tredjedel ska ha spenderats på alkohol.

Bergström, som hade 37 olika förtroendeuppdrag, medgav att han ljugit för medierna.

– Det var mer representation på en London-resa än jag tillstod i en intervju med Aftonbladet. Jag beklagar den skada jag åsamkat förbundet men mitt mål har dock alltid varit att Kommunal ska ha stora ekonomiska muskler, sade Anders Bergström i samband med avgången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet