Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vid en tidigare KU-utfrågning i riksdagshusets Skandiasalen. Foto: Fredrik Sandberg/TT arkiv

Bekräftat: C räddar Strandhäll (S)

Uppdaterad
Publicerad

I måndags höll Centerpartiet möte om Annika Strandhälls (S) framtid. Partiets gruppledare Anders W Jonsson sade då till TT att C kommer att lägga ner sina röster i misstroendeomröstningen mot socialförsäkringsministern – vilket innebär att den inte går igenom.

I dag röstar riksdagen om huruvida Strandhäll (S) ska få behålla sin ministerpost. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska avsättas.

Det efter att regeringen för drygt ett år sedan sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

Lägger ner sina röster

Centerpartiet spelar en nyckelroll för att kunna fälla Strandhäll (S). Men partiet kommer inte att fälla henne, vilket Svenska Dagbladet var först att rapportera.

Gruppledare Anders W Jonsson sade i går måndag till TT att partiet väljer att lägga ner sina röster.

– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet.

Vidare sade han att regeringen har rätt att flytta på en myndighetschef och att det är upp till regeringen att avgöra vilka de har förtroende för, men att de tycker Ann-Marie Begler var en bra generaldirektör och att de inte hade agerat som regeringen.

”Vill markera att vi är kritiska till hur det här gått till”

En anledning till att partiet lägger ner rösterna i stället för att rösta nej är att det finns frågetecken kring hur Strandhäll agerat.

– Vi vill markera att vi är kritiska till hur det här har gått till, sade Anders W Jonsson.

På ytterligare förfrågan hänvisade Centerpartiets presstjänst i går till intervjun med TT.

– Det jag kan säga är att uppgifterna till TT stämmer, sade Pelle Skogberg, tillförordnad presschef till SVT Nyheter.

Kan ha velat sätta press på C

Tidigare i går sade statsminister Stefan Löfven (S) så här om misstroendeförklaringen:

”Hatsvansen kommer dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas”.

Enligt SVT:s politikreporter Love Benigh kan det ha varit ett försök att sätta press på Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.