Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: TT

Uppgörelse om ny livsmedelsstrategi klar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen, Vänsterpartiet och Alliansen har efter långa förhandlingar kommit överens om långsiktiga mål för en ny nationell livsmedelsstrategi.

Det övergripande målet är att öka den totala livsmedelsproduktionen, samtidigt som relevanta nationella miljömål nås. Produktionsökningen ska svara mot konsumenternas efterfrågan, det gäller både konventionell och ekologisk produktion, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Andra mål är att öka självförsörjningen av livsmedel och minska sårbarheten i livsmedelskedjan.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är nöjd med att ha nått en bred politisk överenskommelse.

”Ett viktigt mål för strategin är att livsmedelsproduktionen i Sverige ska öka. Den kommer att gynna jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Den är också viktig för en levande landsbygd eftersom mycket av matproduktionen sker just där”, säger Bucht i en kommentar.

Ett av målen för att nå dit är bland annat enklare regler och villkor, administrativa lättnader och ändamålsenliga skatter och avgifter, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

LRF positivt

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) utropar ”äntligen!” och välkomnar att det politiska dödläget har brutits.

LRF är positivt till att konsumentperspektivet lyfts fram i strategin, eftersom konsumenterna mer och mer efterfrågar svenska livsmedel.

”Nu ska strategin omvandlas till konkreta politiska åtgärder. Om målen ska kunna uppnås måste alla sätta axeln till och skapa förändring, det gäller inte minst myndigheternas verksamhet”, skriver LRF:s ordförande Helena Jonsson i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Livsmedelsstrategi

Mer i ämnet