Diabetesläkemedel har på senare tid använts av icke-diabetiker för att gå ner i vikt. Foto: Kjell Gustafsson / SVT Bild

Uppmaningen: Läkare ska inte skriva ut diabetesläkemedel för viktnedgång

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket uppmanar läkare till att enbart skriva ut diabetesläkemedel till diabetiker. Läkemedlen har blivit populära bland icke-diabetiker för att gå ner i vikt.

Enligt läkemedelsverket finns det tecken på att den kraftigt ökade förskrivningen av vissa läkemedel för viktnedgång resulterat i att diabetiker blivit utan sin medicin.

Ny trend i sociala medier

Diabetesmediciner har under den senaste tiden blivit en snackis i sociala medier och bland kändisar har många använt medicinerna för att snabbt gå ner i vikt.

I Sverige gäller så kallad ”förskrivningsrätt”, som innebär att läkare kan skriva ut läkemedel i annat syfte än vad läkemedlet är avsett för.

– Läkemedelsverket ser mycket allvarligt på att kroniskt sjuka patienter står utan sin medicinering på grund av en omfattande förskrivning utanför godkänd indikation, säger Veronica Arthurson, direktör på myndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.