Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

USA förväntar sig svenskt Natomedlemskap i oktober

Uppdaterad
Publicerad

I USA förväntar man sig att Sverige blir medlemmar i Nato i oktober när Turkiets parlament öppnar. Det säger den amerikanske kongressledamoten Michael McCaul på en pressträff med utrikesminister Tobias Billström (M).

– Jag ser inga indikationer på att de skulle dra sig ur nu, säger McCaul.

En delegation av kongressledamöter från USA höll tillsammans med utrikesminister Billström en pressträff på fredagen.

De sa bland annat att USA ser fram emot att Sverige blir medlemmar i Nato och att kriget i Ukraina inte splittrat Nato utan gjort alliansen starkare.

Inga indikationer på att Turkiet drar sig ur

Republikanen Michael McCaul, som är ordförande för representanthusets utrikesutskott, säger att USA förväntar sig att Turkiets ratificering sker i oktober och säger att både han och Tobias Billström är mycket optimistiska till att det kommer ske då.

– Jag ser inga indikationer på att de skulle dra sig ur nu, säger han.

– Den svenska regeringen har inte nåtts av några andra signaler än att lagt kort ligger i den här frågan, säger Tobias Billström.

”Då blir det inte aktuellt med F-16”

På en fråga om Turkiet kommer få köpa de amerikanska F-16-plan de länge velat ha om de ratificerar den svenska Natoansökan säger McCaul att någon försäljning av F-16 inte är aktuell så länge Turkiet inte godkänner Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Granlund svarar på tittarnas frågor om ett svenskt Natomedlemskap. Foto: FILIP SINGER/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.