Bild av rutten för ett B-52 bombflygplan på fredagen. Foto: Skärmdump TwitterVisa alla (4)
Visa alla (4)

USA placerar sex bombplan i Europa med kapacitet för kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

USA har baserat sex stycken B-52 bombflygplan i Storbritannien. De strategiska bombflygplanen har kapacitet för kärnvapen och flögs till Europa förra veckan. De har gjort flyguppdrag över Östersjön den här veckan. Det bekräftar amerikanska flygvapnet för SVT Nyheter.

USA skickar några av de mest kraftfulla vapen de har till Europa – de strategiska bombflygplanen med kapacitet för kärnvapen.

Det handlar om totalt sex stycken B-52 Stratofortress med kapacitet för både bomber och precisionsstyrda robotar.

De placeras tillfälligt på flygbasen Fairford i Storbritannien från och med förra veckan, uppger USA:s flygvapen till SVT Nyheter. Men de exakta uppgifterna om flygplanens rutter är inte offentliga.

– Flygrutterna är offentliga, men vi meddelar inte specifikt vilka rutter som våra flygplan använder på grund av operationssäkerhet. Jag kan dock bekräfta att inga bombplan passerat svenskt luftrum under perioden i fråga, uppger Renae Pittman, som är talesperson för USA:s flygvapen i Europa och Afrika till SVT Nyheter.

På fredagskvällen kom rapporter via en flygobservatör på Twitter om att en av B-52:orna gjorde en flygning nära Gotland.

Bild av rutten för ett B-52 bombflygplan på fredagen. Foto: Skärmdump Twitter

Enligt tidigare uppgifter i CNN genomförde fyra B-52:or flygningar på flera platser i Europa på måndagen. Det inkluderar flygningar över Estland, Östersjön, Norska havet och Medelhavet.

Renae Pittman bekräftar CNN:s uppgifter för SVT Nyheter.

Det har varit enstaka B-52:or i Europa förut, men det har inte kommit fram uppgifter om en insats av den här omfattningen på senare år.

Sammantaget är det en kraftig förstärkning av USA:s militära styrkor i Europa.

USA:s flygvapen har skickat 200 personer i ett underhållsteam till brittiska flygbasen Fairford. Här inspekteras den främre delen av precisionsstyrda bomber (GBU-38) den 21 mars 2019. Foto: USA:s flygvapen/Tessa Corrick

De strategiska bombplanen ska kunna operera över ett stort område tillsammans med USA:s allierade och partners, uppger USA:s flygvapen.

– Specialstyrkan kommer att operera från Arktis i norr ända ner till Saharaöknen i söder och visa hur USA tillsammans med sina allierade och partner snabbt kan samlas vid den tidpunkt och på den plats vi väljer för att avskräcka och försvara oss mot varje tänkbar aggression, sa generallöjtnant Jeffrey Harrigian, biträdande chef för USA:s flygvapen i Europa och Afrika, på en pressträff tidigare i veckan.

Ett B-52 Stratofortress bombflygplan landar på flygbasen i Fairford i Storbritannien 21 mars 2019. Foto: USA:s flygvapen/Tessa Corrick

Ryssland har reagerat på en flygning med en B-52:a över Östersjön i veckan.

Enligt den regeringstrogna ryska nyhetsbyrån Tass skickade Ryssland upp två Su-27 (Sukhoi) jaktflygplan mot en amerikansk B-52: a och tvingade den att byta kurs.

– Rent allmänt vill jag begränsa mig till att säga att USA:s agerande inte leder till stärkt säkerhet och stabilitet i en region som direkt ansluter till den ryska gränsen” sa Kremls talesperson Dmitry Peskov på torsdagen enligt Reuters.

Men USA:s flygvapen har tillbakavisat uppgiften om att B-52:an ska ha ändrat sin kurs efter att Ryssland skickade upp jaktflyg. Det sa talespersonen Renae Pittman till ryska nyhetsbyrån Tass.

De senaste årens amerikanska förstärkningar ska bland annat ses mot bakgrund av Rysslands annektering av Krimhalvön i Ukraina 2014.

De strategiska bombflygplanen B-52 blev operativa på 1950-talet under det kalla kriget.

De väger cirka 83 ton och är skapades ursprungligen för att kunna slå till med konventionella vapen och kärnvapen mot mål lång bort och från hög höjd, främst dåvarande Sovjetunionen.

Den nyaste B-52:an togs i bruk 1962 och blev en symbol för det kalla kriget.

Flygplanen har moderniserats kraftigt sedan slutet av kalla kriget och har blivit uppdaterade med precisionsstyrda robotar, elektronik och sensorer.

Varje flygplan kan bära maximalt 31,5 ton bomber och robotar.

Längd: 48,5 meter

Kostnad: 84 miljoner dollar per flygplan

USA har 58 stycken B-52 flygplan i aktiv tjänst.

Källa: USA:s flygvapen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet