SDU-ordföranden Jessica Ohlson tillsammans med Gustav Kasselstrand och William Hahne. Foto: TT

Uteslutna SDU-politiker startar nytt parti

Publicerad

William Hahne och Gustav Kasselstrand, ledarna för Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU som uteslöts ur partiet våren 2015, har bildat ett nytt parti.

En ansökan om att registrera partinamnet ”Alternativ för Sverige” har skickats in till Valmyndigheten, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Jessica Ohlson och Adam Berg, som även de uteslöts sex månader senare, är också med i det nya partiet.

Bjöd in till mingelkväll

Valmyndigheten bereder just nu ansökan, som enligt inbjudan, ”går till historien”. Där framkommer det att partiet siktar på valet till kommunfullmäktige i Stockholm och längre fram även Europaparlamentsval och riksdagsval.

Förra lördagen bjöd de fyra politikerna in till mingelkväll där de presenterade det nya partiet. Det är oklart vad partiet ska driva för frågor. Enligt gäster som Ekot pratat med ska arrangörerna bland annat ha varit kritiska mot att SD är för kompromissvilliga i migrationsfrågan. De kritiserade också feminismen och lyfte fram försvaret.

”Bekräftar att jag dementerar”

Ekot har förgäves sökt de fyra initiativtagarna för en intervju. När Ekot frågar Gustav Kasselstrand om partiet ska ställa upp i valet 2018 svarar han i ett svårtytt sms; ”Jag kan vare sig bekräfta eller dementera, och även om jag kunde bekräfta skulle jag dementera, så jag bekräftar att jag dementerar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer