SD:s partisekreterar Richard Jomshof Foto: TT

Beskedet: Hahne och Kasselstrand tvingas lämna SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partistyrelse fattade i dag det formella beslutet att kasta ut ungdomsförbundets ledarduo Gustav Kasselstrand och William Hahne ur partiet. Totalt sju Sverigedemokrater fick beskedet att de är uteslutna ur partiet.

Trots att uteslutningarna var väntade drog partistyreselsens möte ut på tiden. Den efterföljande presskonferensen med Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof blev rejält försenad.

– Hahne och Kasselstrand har bevisligen samarbetat med och skyddat extrema krafter. De har ljugit och godkänt extremister som medlemmar och har därmed släppt in dessa krafter i vår rörelse. Bland annat en nazistsympatisör som inte släppt sina åsikter.

Striden i SD

Fler lämnar självmant

Totalt har 24 medlemmar varit föremål för utredning och förutom Hahne och Kasselstrand fick ytterligare fem Sverigedemokrater i dag beskedet att de blir uteslutna. Richard Jomshof ville dock inte avslöja de senares namn vid dagens presskonferens. Några bland de övriga som granskats varnas skriftligen men får ändå stanna kvar inom partiet. Andra lämnas helt utan åtgärd då man inte kunnat bevisa deras skuld.

Utöver dessa ska ytterligare sex eller sju personer självmant ha lämnat partiet under processens gång.

– Samtliga som frivilligt lämnat partiet har bevisligen haft kontakt med extremister. En del har varit dubbelanslutna i Nordisk ungdom, några har gjort antisemitiska uttalanden och någon har även utryckt sig positivt om Adolf Hitler.

Ett mönster

Enligt Jomshof är det inte enskilda misstag som ligger bakom uteslutningarna.

– När det börjar bli väldigt många misstag träder det fram ett mönster. Det är klart att i efterhand skulle vi kanske ha agerat tidigare. Vi måste definitivt vara självkritiska, säger han.

Omstritt principprogram

Båda SDU-topparna har förnekat anklagelserna och hävdat att processen är ett sätt för partiledningen att tysta kritiker. Men enligt Jomshof har de överbevisats på punkt efter punkt. Bland annat ska ungdomsförbundet ha tagit hjälp av externa rörelser i stället för moderpartiet när man skulle skriva sitt principprogram.

– Helt oacceptabelt, säger Richard Jomshof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden i SD

Mer i ämnet