En av de stulna pistolerna hittades hos en pojke som nu är åtalad för mordförsök. Foto: SVT/Polisen

Utredningen om pistolerna som stals från Regeringskansliet läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Ett tiotal pistoler och ammunition stals från Regeringskansliet vid minst tre tillfällen under 2019. Nu lägger åklagaren ner utredningen, rapporterar Dagens Juridik.

Pistolerna, som var så kallade förstärkningsvapen avsedda att användas vid en förhöjd hotbild såsom ett terrorattentat, var av märket Glock och stals från ett vapenrum i Regeringskansliet.

Totalt rör det sig om ett tiotal pistoler som har försvunnit.

Securitas-anställd greps

Några veckor efter att stölderna först blev kända greps en man i 30-årsåldern misstänkt för stöld och grovt vapenbrott. Mannen var anställd på Securitas, det bolag som ansvarade för vapnen, och arbetade som skyddsvakt på Regeringskansliet.

Av de vapen som stulits är det bara ett  som har återfunnits, enligt Dagens Juridik. Den pistolen hittades hos en ung pojke som, ett halvår innan han ertappades med pistolen, blev dömd för att ha försökt mörda en ledare i ett kriminellt nätverk.

Bild på pistol

Ytterligare en pistol dök upp i en annan brottsutredning, då den syntes på bild i en råndömd mans telefon. Mannen åtalades för innehav av vapnet men friades av tingsrätten.

Nu rapporterar Dagens Juridik att utredningen läggs ner av åklagare Lucas Eriksson, som i en handling till tingsrätten skriver: ”Förundersökningen har lagts ner. Målet kan avskrivas”.

SVT Nyheter har sökt Lucas Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.