Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesminister Tobias Billström (M) om UD:s agerande kring ”ryska huset” på Lidingö. Foto: Fredrik Larsson

Utrikesministern: ”Spelar ingen roll vem som äger egendomen”

Uppdaterad
Publicerad

UD:s agerande kring ”ryska huset” på Lidingö har kritiserats genom åren. Utrikesminister Tobias Billström (M) menar att regeringen är tvingade att skydda de ryska intressena.

– Det handlar om ömsesidiga utbyten, säger han.

Tvisten om sjuvåningshuset på Lidingö har pågått i decennier. Fastigheten ägdes av Ryska federationen fram till 2014 – då huset såldes till advokat Stefan Häges bolag.

Med de ryska hyresgästerna har inte betalat hyra till Stefan Häge och han har aldrig fått tillgång till sin fastighet. Såväl Häge som Lidingö stad har riktat kritik mot UD som de beskyller för att skydda ryska intressen. En rysk ockupation, har de kallat ärendet.

Rysslands skuggkrig

”Ömsesidiga utbyten”

Utrikesminister Tobias Billström (M) slår ifrån sig kritiken eftersom huset används av diplomater.

– Vi måste se till att den skyddas och att personerna som vistas där behandlas med värdighet. Det är ett åtagande vi har gjort enligt Wienkonventionen. Om vi vill att våra svenska diplomater och våra utsända ska bli behandlade med värdighet. Det handlar om ömsesidiga utbyten, säger han.

Hör utrikesministern om ”ryska huset” i klippet ovan.

Se hela minidokumentären om Spionhuset på SVTPlay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet