Försäkringskassans fd generaldirektör Ann-Marie Begler kallas av Socialförsäkringsutskottet för att höra Beglers om varför hon sparkades av socialminister Annika Strandhäll Foto: TT

Socialförsäkringsutskottet vill höra Ann-Marie Beglers version

Uppdaterad
Publicerad

Socialförsäkringsutskottet har på initiativ av Allianspartierna beslutat att bjuda in förra generaldirektören på Försäkringskassan, Ann-Marie Begler,till utskottet. Sverigedemokraterna stödde initiativet. Utskottsmajoriteten vill höra Beglers version av varför hon sparkades av socialminister Annika Strandhäll (S) nyligen.

– Det har ju väckt många frågor, om det var av sakliga eller valtaktiska skäl. Vi tycker att det är viktigt att Ann-Marie Begler får ge sin version, säger utskottets vice ordförande Johan Forssell (M).

Ann-Marie Begler fick lämna sitt uppdrag som Försäkringskassans generaldirektör i slutet av april. Enligt socialminister Annika Strandhäll (S) fick Begler lämna då regeringen ”behöver något annat inför framtiden”. 

Regeringen rädda för uppmärksamhet

Begler har i intervjuer sagt att orsaken var att regeringen är rädd för att förlora valet med för mycket uppmärksamhet kring personer som inte får sjukpenning, något som Strandhäll har förnekat.

Enligt Strandhäll byttes Begler ut för att Försäkringskassan inte levererat i de delar som handlar om stöd till individen.

Annika Strandhäll kommer själv till utskottet den 29 maj för att svara på frågor.

L KU-anmäler

I början av maj KU-anmälde Liberaliernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, Annika Strandhäll över beslutet att sparka Begler.

– Jag vill att KU granskar om de har sparkat henne av politiska skäl. Är det så är min bedömning att de verkligen har brutit mot den lagstiftning som finns, säger Christer Nylander till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.