Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vänsterpartiet vill att staten tar tillbaka kontrollen över den svenska järnvägen. Foto: SVT

Nooshi Dadgostar: Regeringen fikar istället för att ta ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Järnväg, post, skola och apotek – inget funkar längre som det ska iSverige, enligt Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

– Avregleringar,privatiseringar och en blind tro på marknadsidéer har lett tillkaos och oreda, säger hon i sitt tal i Almedalen.

Sverige måste ta tillbaka kontrollen över det som länge lämnats åt marknaden att lösa, anser Vänsterpartiet. Avregleringar, privatiseringar och en blind tro på marknadsidéer har lett till kaos och oreda.

– När jag växte upp fanns det en vilja till jämlikhet, att samhället skulle fungera för alla oss som bor här, inte bara för samhällets toppskikt, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar inför en publik på 700 personer.

Almedalen 2023

Fika ingen lösning

Samhället finns inte där för sina medborgare, fortsätter Dadgostar. Tågen kommer inte fram, posten levererar inte brev och på apoteken finns hudkrämer, men inga läkemedel. Istället för att ta det ansvar som krävs bjuder regeringen in till fika.

– Första gången de ställde fram kakfatet var när matpriserna skenade. Det blev kaffe och kaka till redan mätta matjättar, säger Dadgostar och tillägger:

– När familjer har det som tuffast och kämpar, sitter Kristersson på statsrådsberedningen med en cappucino. Min mamma har alltid sagt: först jobbar man, sedan fikar man.

”Ta tillbaka kontrollen”

Efter alla marknadsmisslyckanden, som V ser det, kräver partiet nu att staten ”tar tillbaka kontrollen”.

Järnvägen ska bli statlig igen, marknadsskolan avskaffas och matpriserna stoppas från att skena.

Starka lobbyintressen med ”direktkanaler” in i regeringskansliet pekas samtidigt ut som en fara.

– En av välfärdsbolagens lobbyister blev till och med själv skolminister. Det är inte en vacker syn. Hade det varit i ett annat land tror jag vi hade kallat det korruption, säger Nooshi Dadgostar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2023

Mer i ämnet