”Vi har inte längre förtroende för generaldirektören”, säger Hanna Gunnarsson, Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson. Foto: Claudio Bresciani/Christine Olsson/TT

Vänsterpartiet kräver att generaldirektör Magnus Hjort avgår

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet kräver nu att generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar, Magnus Hjort, avgår. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

– Vi har inte längre förtroende för generaldirektören, säger partiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson till TV4.

Anledningen till V:s krav är enligt Hanna Gunnarsson hur Magnus Hjort agerat i samband med Kalla faktas granskning av Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier.

– Det krävs en rak kommunikation och det krävs ett stort förtroende för den verksamheten. Vi känner inte att vi har det för generaldirektören, säger Hanna Gunnarsson till TV4.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Anmälde programmet till Granskningsnämnden

Det var i maj som Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, anmälde Kalla faktas granskning till Granskningsnämnden och i efterhand har deras krav på att klippa i programmen väckt debatt. Det fick myndighetens högste chef att ändra i anmälan och ta tillbaka kravet.

– De här passagerna i anmälan borde inte tagits med, sa Magnus Hjort i maj.

Enligt Hanna Gunnarsson har trovärdigheten för Magnus Hjort skadats.

– Det har kommits uttalanden som har dragits tillbaka, uttalanden som har fått ganska mycket kritik och det har varit krav på medierna som inte hör hemma i det demokratiska samhälle som vi har, säger hon till TV4 Nyheterna.

Hjort förnekade kontakt med regeringen

Under onsdagen kunde SVT rapportera om mejl som visar att MPF hade kontakt med regeringen innan de anmälde TV4:s SD-granskning – vilket Magnus Hjort tidigare nekat till.

Uppgifterna om mejlen har fått Socialdemokraterna att KU-anmäla ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M).

Minister har förtroende för GD

SVT har under torsdagen sökt civilförsvarsminsiter Carl-Oskar Bolin.

Ministern skriver i ett sms till SVT att han inte vill ”föregripa” processen kring KU-anmälan ”genom att ytterligare kommentera ärendet här och nu”. Han hänvisar i stället till ett inlägg på sociala medietjänsten X.

På frågan om han har förtroende för MPF:s generaldirektör Magnus Hjort efter att det framkommit att Hjort givit oriktiga uppgifter om myndighetens kontakter med regeringen i samband med TV4:s program svarar Carl-Oskar Bolin att han har förtroende för generaldirektören.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förnekar Magnus Hjort, generaldirektör för MPF, att han har haft kontakt med regeringskansliet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet