Vänsterledaren Jonas Sjöstedt på främre raden bland partimedlemmarna vid Vänsterpartiets EU-valkonferens i Norrköping Foto: Owe Nilsson / TT

V ska inte driva EU-utträde i valet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet ska inte driva kravet att Sverige ska lämna EU i valet till EU-parlamentet. Det beslutades på partiets EU-valkonferens i Norrköping.

Efter flera timmars intensiv debatt på lördagen vann partistyrelsens förslag på söndagen: Det ”är inte aktuellt för oss att driva frågan om EU-utträde nu”.

Med röstsiffrorna 41 mot 30 vann det förslaget mot ett förslag att det skulle framgå i valplattformen att Vänsterpartiet fortfarande tycker att Sverige ska lämna EU.

Däremot förlorade partistyrelsen i en annan votering, som innebär att partiet nu ska verka både inom och utanför EU-parlamentet för ett socialistiskt Europa. I partistyrelsens förslag stod det ”ett annat Europa”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.