Än så länge finns inga bekräftade uppgifter om vad patienten drabbats av. En oberoende säkerhetskommitté kommer nu att utreda om sjukdomen var en tillfällighet eller om den kan kopplas till vaccinet. Därefter kommer läkemedelsmyndigheterna avgöra när studierna kan fortsätta.
Astra Zeneca planerar studier på totalt 50 000 personer i Storbritannien, USA, Brasilien och Sydafrika. Försöken stoppas i alla länder.
– Man måste vara försiktig, man stoppar direkt om man ser en allvarlig biverkan som man inte vet så mycket om. Det är normalt att man pausar, säger Richard Bergström.
Triggar immunförsvaret
Tidningen New York Times citerar en anonym källa med insyn i studien som uppger att det handlar om transversell myelit, en nervinflammation i ryggmärgen som kan triggas av virusinfektioner.
Richard Bergström vill inte kommentera de obekräftade uppgifterna, men säger att man är särskilt vaksam på immunologiska biverkningar.
– Det är ett vaccin som framtvingar immunförsvar. Det kan väcka till liv sådant som ligger latent, det kan finnas en underliggande sjukdom som triggas. Det är väldigt ovanligt men det är något som man är väldigt uppmärksam på.
Avtal med flera bolag
Richard Bergström har tidigare uppgett att han tror på ett fungerande covidvaccin i Sverige till början av 2021, och han tror att tidsplanen håller.
– Om Astra Zenecas studier startar igen blir det en försening på några veckor. Men vi har en strategi där EU förhandlar åt oss alla och har avtal med ytterligare sex bolag. Eftersom det rör sig om ny teknologi och vi inte säkert vet om de fungerar och säkra måste vi helgardera, säger han.
Regeringen har genom ett EU-samarbete tecknat avtal om att köpa sex miljoner doser vaccin mot covid-19 från Astra Seneca. Köpet gäller förutsatt att vaccinet passerar alla tester och godkänns för användning.
Astra Senecas avtal med EU omfattar totalt 400 miljoner doser vaccin.