Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Trafikverket om varför man behövt ställa in tågen under dagen. Foto: Vlada Cakic

Vädret fortsätter slå mot jultrafiken – Trafikverket ställer in flera tågsträckor

Uppdaterad
Publicerad

Problemen fortsätter i jultrafiken. SMHI varnar för fortsatt plötslig ishalka i delar av landet och Trafikverket ställer in flera tågsträckor. Även busstrafiken har problem i delar av landet, bland annat i Jönköping där en buss var över två timmar försenad.

Julhelgen har kantats av svårt trafikläge med snö, vind och halka. På juldagen har SMHI gul varning för plötslig ishalka och/eller slaskhalka i delar av södra Svealand, delar av mellersta och norra Götaland och på flera håll i nordöstra Götaland.

– Det milda och blåsiga vädret fortsätter på kvällen och efter dagens regn i Götaland spricker molnen upp och temperaturen faller ner på minussidan. Då finns det risk för ishalka, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Problemen kan även komma att krypa längre ned söderut i takt med att temperaturen sjunker ned på minus.

– Även under annandag jul och mellandagarna kan det vara lurigt på vägarna i söder.

Flera tågsträckor ställs in

Längs delar av västkusten finns risk för översvämmade vägar och hårda vindar – så pass hårda att Trafikverket valt att stänga vissa tågsträckor.

Det handlar om sträckorna Varberg-Borås, Eslöv–Helsingborg, Halmstad–Värnamo, Kalmar–Linköping och Ystad–Simrishamn. Där väntas tågtrafiken komma i gång igen sent på juldagskvällen eller först under annandagen.

– Vi gör det här innan det knäcks något träd som lägger sig över en kontaktledning och ett tåg stannar mitt ute någonstans, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Han berättar att de försöker säkra träd så långt det går.

– Men när vindarna är kraftiga kan ett träd fara iväg ganska långt.

På några håll, bland annat mellan Kalmar och Linköping, stoppade Trafikverket tågtrafiken på grund av att träd fallit på spåret.

Förseningar i busstrafiken

På riksväg 34 utanför Borensberg, mellan Motala och Linköping, har en tankbil och en personbil krockat. Tankbilen uppges ligga över vägen och orsaka totalt stopp förbi på olycksplatsen.

I Skåne finns det även risk för förseningar på alla regionbussar, då man kör i begränsad hastighet på grund av vädret, berättar Soheil Alvandi, Operativ ledare på Skånetrafiken, för SVT Nyheter.

Även på andra håll har det varit problem i busstrafiken. En buss mot Arlanda från Jönköping blev över två timmar sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.