Foto: TT

Våg av kritik mot ledningen på KI

På Läkartidningens debattsida riktar Professor emeritus i kirurgi Bo Risberg tuff kritik mot Karolinskas agerande.

Bo Risberg är själv professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i forskningsetikkommittén. På Läkartidningens debattsida går han till hårt angrepp mot ledningen på Karolinska Institutet och kallar det som skett för ett ”etikens Tjernobyl”. Bo Risberg pekar på hur anseendet för KI hotas och skriver:

”Karolinska delar varje år ut Nobelpriset i medicin. Hur ska man efter den här skandalen kunna dela ut världens förnämsta medicinska pris med någon bevarad trovärdighet. Det vore på sin plats att (den nya?) ledningen inför ett 2-årigt moratorium på utdelningen av Nobelpriset som ett värdigt sätt att erkänna sina misstag och inte minst som en ursäkt till, och för att hedra, de patienter som fick sätta till sina liv.”

Får brett stöd

I kommentarsfältet får han brett stöd från läkar- och överläkarkollegor över hela landet som menar att ledningens sätt att hantera skandalen varit försiktigt och otillräckligt. Många ställer också frågor om hur Macchiarini kunde tillåtas operera på KI och vilka personerna var som gav honom dessa möjligheter.

Bo Risberg pekar på hur svårt det varit för kritikerna innanför KI:s väggar att komma till tals:

”Sedan kan man slutligen inte låta bli att fundera över likheterna mellan hur alla dessa visselblåsande läkare har behandlats och hur mer kända visselblåsare såsom Edward Snowden och Thomas Drake bemöttes: Först tystnad, sedan bortförklaringar och vedergällning eller hot om sådan. Det är märkligt att Sanningen – att kejsaren är naken – ska ha så förbenat svårt att få gehör, som ofta är fallet.”

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet