96-98 procent av alla barn kommer till Folktandvården. Det innebär en möjlighet att upptäcka och förebygga våld. Den 1 juli blir det brottsligt även att utsätta barn för att bevittna våld i nära relationer. Bilden är en arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Våld mot barn upptäcks i tandläkarstolen

Uppdaterad
Publicerad

Många barn som far illa upptäcks varje år i kontakten med Folktandvården. Under det senaste året har antalet orosanmälningar från tandvården ökat i storstadsregioner.

– Ofta när vår anmälan kommer in är det den sista pusselbiten socialtjänsten behöver när de fattat en misstanke om vanvård, säger Maria Mathioudaki, divisionschef på Folktandvården Skåne.

Antalet orosanmälningar på barn från Folktandvården i Stockholm har ökat från 470 till 720 mellan 2019 och 2020. Folktandvården är enligt socialtjänstlagen skyldig att göra en orosanmälan när det finns en misstanke om våld mot barn eller om underlåtenhet gällande barns rätt till tandvård, det vill säga att barnen uteblir från besök som de är kallade till.

Misstänker att barn inte mår bra

I region Skåne finns ingen tillgänglig statistik för orosanmälningar på samma sätt som i Stockholm och Västra Götaland, men arbetet med att motverka våld och vanvård mot barn är ständigt uppe till diskussion. Personalen går utbildningar för att alla ska veta vad lagen säger och vilka tecken man ska leta efter när man misstänker att ett barn inte mår bra.

– Ett stort behandlingsbehov i munnen som inte riktigt går att förklara, synliga blåmärken runt ansiktet och att det saknas tänder på ställen man inte slår i när man trillar av cykeln kan vara sådant man anmäler för. När vår anmälan kommer in är det ofta den sista pusselbiten som socialtjänsten behöver när de fattat misstanke om vanvård, säger Maria Mathioudaki.

Utbildas för att se tecken på våld

I Västra Götaland utbildas Folktandvården för att upptäcka hur vuxnas våld mot barn ser ut. Blåmärken och hår som saknas på delar av huvudet kan vara tecken. Carina Eliason är chef för regionens kompetenscentrum.

– Är det sexuella övergrepp kan den vuxne har tagit tag i öronen vid orala övergrepp, och då ska man se upp för blåmärken och sår bakom öronen. Ser man som tandläkare sådana här tecken på våld får man börja ställa frågor, säger hon.

Eva-Karin Bergström, enhetschef på Hälsoodontologiska enheten på Folktandvården i Västra Götaland, medger att det skett en ökning det senaste åren, men varken kan eller vill uttala sig om det finns en koppling till pandemin och att fler barn då skulle hållas hemma och fara illa.

– Man bör också komma ihåg att antalet barn i regionen ökar och vi träffar runt 250 000–300 000 barn varje år, så andelen som skickas till EAB (ej avhörda barn) är fortfarande ganska låg.

Fakta: Det säger lagen om barns rätt till tandvård

  • Tandvårdslagen säger att barn och ungdomar till och med 18 år, har rätt till regelbunden och fullständig tandvård. Vårdnadshavaren ska tillgodose barnets behov av tandvård bland annat genom att se till att barnet kommer på bokade besök för undersökning och eventuell efterföljande behandling.
  • Sedan 2019 står det tydligt i det andra påminnelsebrevet som föräldrar mottager att en orosanmälan kan göras om barnet inte dyker upp på ett besök.
  • Enligt socialtjänstlagen har tandvårdspersonal har anmälningsskyldighet enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (SoL). Det innebär att den som arbetar inom tandvården är skyldig att genast anmäla till socialtjänsten om de stöter på en situation eller får kännedom om något som gör att det finns anledning att känna oro.
  • 2020 blev barnkonventionen svensk lag och i dess artikel 24 står att barn har rätt till hälso- och sjukvård, där även tandvård ingår. Barn ska få göra sin röst hörd och de får inte diskrimineras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.