Henrik Oscarsson tycker att partier också befinner sig i kris när de inte kan fylla sina stolar med duktiga politiker. Foto: TT

Valforskare: ”Tomma stolar ett demokratiskt problem”

Uppdaterad
Publicerad

Tomma stolar i kommunerna är ett demokratiskt problem. Det säger Henrik Oscarsson är professor i valforskning vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

– Jag tycker att tomma stolar är ett demokratiskt problem eftersom det är så många väljare då som har delegerat sin väljarmakt vid valurnorna och förväntar sig att bli representerade där politik äger rum, i nämnder, kommunfullmäktige och så vidare. Man räknar med att de intressen man har ska företrädas av de personer man valt i förtroende, säger Henrik Oscarsson.

– Den kommunala demokratin vilar ju väldigt mycket på att vi medborgare då och då agerar som förtroendevalda och mycket av den energi, engagemang, kunnande och erfarenhet som vi förväntar oss att de förtroende valda har får ju då ingen effekt, om stolarna är tomma. Då är det en massa goda argument och kunskap som aldrig kommer upp på bordet, de tiotusentals beslut som fattas under en mandatperiod blir antagligen lika bra som de annars skulle kunna ha blivit.

”SD ser det som växtverk”

– Det är det enda parti vi känner till som ökat sitt väljarstöd i varje val de ställt upp i. Jag tror Sverigedemokraterna själva ser det här är ett uttryck för någon form av växtverk, att man inte haft möjlighet att rekrytera tillräckligt med förtroendevalda på de här platserna som har haft det rätta virket för att kunna besätta de här stolarna som de egna väljarna har förväntat sig.

Men hur kommer det att gå då, om Sverigedemokraterna växter i nästa val? Kommer de att kunna fylla sina platser?

– Det har jag svårt att bedöma faktiskt, men det är viktigt att alla väljare tänker på att när man röstar på ett parti så är det också personer som ska utföra själva politiken och hela valdemokratin bygger ju på att vi väljer representanter som ska fatta beslut i vårt ställe som om vi vore där. När vi delegerar vår rara väljarmakt så betyder det väldigt mycket. Det är viktigt att som väljare informera sig om vilka personer som kommer att ta plats, vad valsedeln jag stoppar ner i kuvertet betyder, säger Oscarsson.

– I Sverige är vi ju vana att rösta på partier och historiskt så har vi ju haft ett väldigt stort förtroende för att partierna klarar av att rekrytera morgondagens beslutsfattare, människor som är duktiga på politik. Partierna befinner sig i kris också och det här med tomma stolar är ju ett bevis på det, när partierna inte klarar av att fylla alla stolar med duktigt folk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.