Foto: Grafik: SVT

Skolan viktigaste frågan för väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Skolan är i år den överlägset viktigaste frågan när svenskarna väljer parti. Det visar SVT:s Vallokalsundersökning.

60 procent av de som svarat på SVT:s Vallokalsundersökning svarar att skolfrågan har haft ”mycket stor betydelse” för valet av parti. På andra plats kommer sjukvården och på tredje svensk ekonomi.

– I år har vi en klar vinnare, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Läget efter valet 2014

Jobben på femte plats

Frågan om jobben, som många av partiledarna har sagt var valets viktigaste fråga, kommer först på femte plats.

– Sysselsättningen har minskat, det brukar alltid ligga i topp bland skola och sjukvård. Det har inte haft en lika hög position på väljarnas dagordning den här gången och det kan ju ge en liten ledtråd till varför valet slutar som det gör, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Jämställdhet viktigare

2006 var sysselsättningen den viktigaste frågan och skolan kom på andra plats. 2010 hade skolan klättrat till första plats, med knapp marginal framför jobben och den svenska ekonomin.

Jämställdhetsfrågan har också klättrat på svenskarnas dagordning. 2010 kom jämställdhet på nionde plats, i år kommer det på sjunde plats bland de viktigaste frågorna.

Jämför själv

Deltagarna i SVT:s vallokalsundersökning har svarat på frågan ”Vilken betydelse har följande frågor för Ditt val av parti i riksdagsvalet i dag? Vi redovisar här andelen som angett att frågan har ”Mycket stor betydelse”. De övriga svarsalternativen var ”Ganska stor betydelse”, ”Varken stor eller liten betydelse”, ”Ganska liten betydelse” och ”Mycket liten betydelse”.

Här kan du se hur väljarna har svarat och hur deras svar skiljer sig från tidigare år.

OM VALLOKALSUNDERSÖKNINGEN

Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla nationella val i Sverige sedan 1991. Här visar vi enbart ovägda siffror från undersökningen om inget annat anges.

Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör.

12.909 väljare har svarat på årets vallokalsundersökning.

Här kan du läsa mer om Valun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet