Hälften av tjejerna på Sis-hemmen har ingen kriminell bakgrund och vår granskning visar att många barn som skickas dit inte borde vara där. Hör SVT:s researcher Lotta Sima berätta om hur flickorna mår inne på ungdomshemmen. Foto: Fanny Renman/SVT

Vanligare att flickor isoleras – och känner sig hotade på Sis-hemmen

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 1100 barn och unga är placerade på Sis-hem varje år. En tredjedel är flickor och de känner sig i större utsträckning otrygga – och isoleras oftare än pojkarna.

Förra året gjorde Inspektionen för vård och omsorg en undersökning bland barn på Sis-hemmen. Var tredje flicka säger att de sällan eller aldrig känner sig skyddade från kränkningar som mobbing, övergrepp eller hot och våld.

Och nästan hälften, 46 procent, av flickorna känner att de sällan eller aldrig kan lita på personalen.

SVT har granskat Sis-hemmen, och i videon ovan förklarar Lotta Sima, researcher på SVT fakta för att förstå hur de inlåsta barnen mår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.