Läkare skriver ofta ut psykofarmaka åt sig själva, visar en ny studie. Arkivbild. Foto: Ianni Dimitrov/AP/TT

Vanligt att läkare skriver ut psykofarmaka åt sig själva

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av de läkare som tar psykofarmaka skriver ut det åt sig själva, visar en ny svensk studie. Det gäller även narkotikaklassade läkemedel, skriver Läkemedelsvärlden. Forskarna bakom studien menar nu att läkarnas rätt att skriva läkemedel åt sig själva bör ses över.

Svenska läkare skriver oftare ut psykofarmaka till sig själva jämfört med läkare i andra länder. Det gäller såväl narkotiska som icke-narkotiska psykofarmaka, skriver Läkemedelsvärlden.

Över 60 procent av de läkare som tar psykofarmaka skriver ut det till sig själva eller ber en vän som också är läkare att göra det, visar en enkätstudie som besvarats av nästan 2800 yrkesaktiva läkare. Av dem använde 21 procent en icke-narkotikaklassad psykofarmaka, medan 12 procent använde narkotikaklassad psykofarmaka.

Manliga läkare skriver ut oftare

Studien visar också att det är vanligare att manliga läkare skriver ut psykofarmaka åt sig själva än att kvinnliga läkare gör det.

Cirka fyra procent av läkarna uppnådde kriterierna för depression. En orsak till att svenska läkare i så hög grad skriver ut psykofarmaka till sig själva är att det kan vara svårt att söka hjälp hos en läkarkollega som man kanske har en yrkesmässig relation till.

Samtidigt är läkare en riskgrupp för psykisk ohälsa. I tidigare studier har man sett att läkare sticker ut när det gäller risken för självmord, skriver Läkemedelsvärlden.

Läkare har rätt att skriva ut läkemedel till sig själva och sina anhöriga livet ut. Förskrivningsrätten, särskilt av narkotiska preparat, har tidigare ifrågasatts av Socialstyrelsen. 

De svenska forskarna bakom studien menar att självförskrivning, framförallt narkotiska preparat, har flera risker och bör ses över. Detta eftersom det bland annat ökar risken för missbruk och för att läkaren arbetar påverkad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.