Var fjärde plats på äldreboenden borta

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste tio åren har nästan var fjärde plats på landets äldreboenden försvunnit. Samtidigt har andelen äldre som får vård i det egna hemmet ökat ordentligt.

Siffror från Stockholms universitet visar att det nu är fler i åldersgruppen 65 eller äldre som får vård i hemmet än de som vårdas på äldreboenden.

Det här passar vissa men inte alla. När SVT undersökte detta förra året framkom att hundratals äldre hade nekats plats på särskilda boenden och tvingats att överklaga kommunernas avslag.   

”Ribban kan ha höjts för mycket”

Marta Szebehely, professor på Stockholms universitet, menar att det är uppenbart att många inte får den plats de behöver.

– Det har aldrig varit så att man flyttar in för tidigt på ett äldreboende. Man flyttar in när man känner att man inte har det bra hemma. När man nu har minskat hårt på antalet äldreboendeplatser har man satt så stränga krav på handläggarna att de endast beviljar plats på boendet om personen inte klarar sig hemma med hemtjänst sex gånger om dagen. Först då får man plats på äldreboendet.

– Ribban kan ha höjts för mycket för många äldre, som känner sig otrygga och inte klarar sig i hemmet. Anhöriga blir också oroliga, säger Marta Szebehely.    

Äldreministern: Inte acceptabelt

Socialstyrelsens undersökningar visar att många anhöriga upplever att de hjälper till allt mer. De upplever också att de inte får tillräckligt med stöd från kommunerna.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) tycker inte att det är bra att kommunerna säger nej till dem som behöver en boendeplats. Det är just kommunerna som enligt lag ska ta hand om äldreomsorgen och se till att det finns platser om behovet finns.

– Det är inte acceptabelt att vi har kommuner som struntar i vad lagen säger. Då är det min förhoppning att tillsynsmyndigheten är tydlig, och inte bara tar dem i örat utan ger bötesförlägganden, säger Maria Larsson. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.