Foto: Dr. Kristin Laidre, Polar Science Center, UW NOAA/OAR/OER/Wikimedia Commons

Värdefull valtand stulen från Nordiska museet – nu läggs utredning ner

Uppdaterad
Publicerad

En narvalstand har stulits från en utställning på Nordiska museet. Stöldgodset är värderat till 100.000 kronor. Men nu har utredningen lagts ner.

– Det här är otroligt allvarligt, säger Leif Hed, chef för säkerheten på museet.

Utställningen heter ”Arktis – medan isen smälter” och tanden har stulits ur sin monter.

– Den 20 mars upptäckte vi att ett föremål saknades från sin monter i vår Arktis-utställning. Vi gjorde en polisanmälan och polisen gjorde en grundlig utredning, säger Leif Hed som är chef på avdelning bevarande och säkerhet på museet.

En narvalstand är det skruvade spjut som sticker ut framtill på en narval. Den här tanden var inlånad från Naturhistoriska riksmuseet och är värderad till 100 000 kronor. Utredningen har också varit omfattande då stölden har rubricerats som ett kulturarvsbrott.

– Polisutredningen har lagts ner för att man helt enkelt inte kunnat hitta något, som jag har förstått det, säger Leif Hed.

En del av utställningen ”Arktis – medan isen smälter” på Nordiska museet. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

Stölder på museet ovanliga

Leif Hed är inte så hoppfull när det gäller att få tillbaka föremålet.

– Vi har precis haft en dialog med Naturhistoriska och kommit fram till att vi inte kan göra så mycket mer. Men vi håller ögonen öppna, säger han och fortsätter:

– Nu behöver vi se över våra rutiner och skärpa dem. Vi kommer ta lärdom av detta.

Han berättar att stölder på museet är mycket ovanliga och att han och personalen har lagt ner väldigt mycket tid på att reda ut vad som hänt.

– Det här är förstås bara spekulationerna från min sida, men jag har svårt att se att man går förbi en monter och bara tar något. Man har gått noggrannare till väga. Någon typ av kunskap om föremålet måste ha funnits, säger han och fortsätter:

– Det här är otroligt allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.