Vårdblockaden som inleddes 25 april har övergått till en strejk för ungefär 2 000 av fackets medlemmar. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Vårdförbundet varslar om strejk i fem regioner

Uppdaterad
Publicerad

Vårdkonflikten trappas upp. Facket varslar om strejk i fem regioner. Totalt rör det sig om cirka 2 000 medlemmar, skriver man i ett pressmeddelande.

– Vi menar allvar med det här, säger fackets ordförande Sineva Ribeiro.

Övertidsblockaden som inleddes den 25 april för över 68 000 personer, däribland barnmorskor och sjuksköterskor, fortsätter. Nu väljer facket att ta ut cirka 2 000 av sina medlemmar i strejk.

– Vi inte bara varslar, vi går ut i konflikt för att vi menar allvar, säger Sineva Ribeiro till TT.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Varslet rör Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten och omfattar bland annat Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset.

Kortare arbetstid

Facket kräver mindre arbetsbelastning och bättre arbetstider för personalen.

– De måste kunna orka ett helt yrkesliv och då krävs det en kortare veckoarbetstid, säger Ribeiro.

Strejken inleds den 4 juni klockan 11 och varslet omfattar biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor samt sjuksköterskor. Senast under måndagen utvidgades konflikten till att även gälla 5 000 medlemmar i 29 kommuner.

Långt ifrån varandra

Samtal förs mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), men man står fortsatt långt ifrån varandra, enligt facket.

– När vi möter dem och de kommer med samma slutbud som de redan gett oss och vi redan sagt nej till två gånger så står vi ganska långt ifrån varandra, säger Ribeiro.

– Tilliten till den här arbetsgivaren bland våra medlemmar är noll. Risken att de tappar fler efter den konflikten är väldigt, väldigt stor.

Vårdförbundet meddelar samtidigt att det från den 4 juni häver nyanställningsblockaden i regionerna samt vid Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskorna Linuz Hultgren, Lisa Bergh och Sara Iznin om varför de vill ha sänkt arbetstid: ”Vissa dagar kan jag fullständigt bryta ihop” Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet