Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Akelius började köpa bostadsfastigheter 1994. 2021 sålde han fastigheterna i Sverige, Danmark och Tyskland för 90 miljarder kronor. En faktor bakom jättevinsten är hyresregleringen. Foto: SVT

Miljardären om hyrorna: ”Varje hyresgäst väljer själv vem man vill bo hos”

Uppdaterad
Publicerad

Affärsmannen Roger Akelius har enligt egen uppgift fått en värdeökning på 30 procent om året i snitt på bostadsfastighetsaffärer – i nästan 30 års tid. Trots miljardervinsterna är han själv kritisk till räntefesten det senaste decenniet.

– Jag tycker det är förfärligt. Det finns inget som är bra med att man massöverför pengar från fattiga till rika, säger Roger Akelius.

Förra året sålde Roger Akelius bostadsfastigheter till Heimstaden för 90 miljarder kronor. Reavinsten blev 60 miljarder. En stor del av framgångarna beror på att räntorna har sjunkit.

SVT Nyheter granskar

Han har inte sänkt hyrorna för folk trots att miljarderna trillat in.

– Varje hyresgäst väljer själv vem man vill bo hos. Och de har valt att bo hos någon som de tycker om. Som gör moderna, trevliga, vackra lägenheter, säger Roger Akelius.

Hör affärsmannen förklara sin syn på hyresmarknaden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet