Gulnat gräs och solande människor i Tantolunden i Stockholm sommaren 2018. Foto: Christine Olsson / TT

Världsledande forskare: Klimatförändringar ökar sannolikhet för värmeböljor

Uppdaterad
Publicerad

Flera världsledande klimatforskare hävdar att man ser tydliga spår av klimatförändringar i värmeböljan som sveper över stora delar av Europa just nu.

– Det har blivit en markant förändring bland tunga klimatforskare som under de senaste åren på ett annat sätt än tidigare pekar på risken med den globala uppvärmningen, säger Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar och tidigare meteorolog på SVT.

Det extrema vädret under sommaren har lett till värmerekord och bränder i Sverige, och höga temperaturer i flera delar av världen. Enligt flera världsledande klimatforskare finns det en koppling mellan extremvädret och den globala uppvärmningen, skriver The Guardian och rapporterar om en preliminär studie som Meteorologiska världsorganisationen (WWA) gjort.

– Att klimatförändringar påverkar det här är logiskt – världen blir varmare, och i takt med det blir värmeböljor vanligare, säger Friederike Otto på Oxfords universitet, som är med i WWA, till The Guardian.

Klimatkrisen

Mer sannolikt med extrema värmeböljor

Studien har jämfört sommarens extrema väder och historiska mätningar med en datorsimulering som visar hur det skulle sett ut om klimatet var opåverkat av koldioxidutsläpp. Med den datan kan forskare se hur mycket den globala uppvärmningen påverkar risken för extrema väder.

Deras slutsats är att rådande klimatpåverkan har gjort värmeböljan som slagit till mot norra Europa i sommar, dubbelt så sannolik att inträffa. Värmeböljan som drog in över medelhavet i fjol var tio gånger mer sannolik att inträffa på grund av klimatförändringar, menar WWA.

”Allt fler sätter ner foten”

Det har länge pratats i forskarvärlden om att klimatpåverkan kan påverka extremt väder, men då som en hypotes.

– Min absoluta övertygelse är att allt fler forskare sätter ner foten och är tydligare kring klimatförändringarnas påverkan, säger Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Att fler klimatforskare pekar på det sambandet tolkar Pär Holmgren som ett tecken på att påverkan blir tydligare.

– De flesta är väldigt försiktiga i sina uttalanden så det här tyder på att de verkligen vet vad de pratar om. I forskarvärlden är man rädd för att överdriva för att man vill vara säker på sin sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet