Snabba väderomslag kan lätt leda till ishalka. SVT:s meteorolog Nils Holmqvist varnar för isiga vägar i stora delar av landet under tisdagen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT och SVT

SVT:s meteorolog: Varning för ishalka

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kommer kylan bytas mot mildare väder – snö mot regn. SVT:s meteorolog och SMHI varnar för ishalka på vägarna och det finns all anledning för bilister att vara extra försiktiga vid väderomslaget.

Det har varit riktigt kallt i stora delar av Sverige, men under tisdagen kommer mildare väder, och med det halkan.

– Först kommer snö från norra Svealand och norrut, men det övergår i regn i södra Norrland och även Västerbotten. Det kommer bli isigt på vägarna i stora delar av landet, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i stora delar av landet.

Det blir ännu varmare

I och med det mildare vädret kommer den snö som lagt sig på vissa håll i södra Sverige att smälta. I norra Sverige kommer vädret att tära på snötäcket, även om det inte försvinner helt. Senare i veckan kommer det bli ännu varmare.

– Framåt helgen får vi uppåt 10 grader i Sydsverige, säger Nils Holmqvist.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur det varma vädret och regnet drar in från väst.

”Räcker med den saltning vi har”

På Trafikverket är man inte överdrivet oroade över vädret de närmsta dagarna även om det alltid finns anledning att vara försiktig när man är ute och kör.

– Det ska räcka med den saltning och halkbekämpning vi har, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Svårt vid kraftiga växlingar

Enligt honom är det värsta för väglaget när det blir hård vind ihop med ett kraftigt snöväder, men även som nu när det kraftigt växlar från mycket minus till mycket plus kan det bli svårt.

– Just när själva skiftet sker så ökar halkan. Sedan ska man tänka på att bara för att man säger att det ser ut på ett visst sätt i ett område så kan det diffa mycket från en plats till nästa, säger Bengt Olsson.

”Måste kunna anpassa avstånd”

På Trafikverket vill man påpeka att det kan vara bra väglag först för att sedan snabbt bli glashalt, till exempel om man kör under en bro, för att sedan bli bra igen.

– Som bilförare måste man ha spaning på vägytan och kunna anpassa hastighet och avstånd så att det inte händer tråkigheter, säger Bengt Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer